Grattis JoMa! #blogg100

johan matias
Johan Mathias Sommarström i Syrien 2013. Tack Johan för att jag fick låna bilden!

Delad glädje är dubbel glädje sägs det och det är något jag verkligen tror på och gärna delar. I går såg jag grattishälsningar på Twitter till Ekots reporter Johan-Mathias Sommarström och sedan en länk till tidningen Journalisten.
Grattis Johan-Mathias Sommarström till uppdraget att bli Sveriges Radios utrikeskorre i mellanöstern och Turkiet.

Jag fascineras ofta av hur en del människor kan måla upp en bild inför mitt inre om en situation i världen, och genom min radio kan bli en bild. En bild som skapas genom ord, betoningar, pauseringar mm och som blir levande för mitt inre. Johan-Mathias är en av de personer som besitter den konsten.

För några år sedan fick jag chansen att prata med honom på Eko-redaktionen i radiohuset i Stockholm, och då fick jag en bild på den mannen som målat upp så många bilder inom mig. Några få minuter som blev viktiga för mig. Jag började följa honom på Twitter och han var inte sen att haka på och där har vi varit fram tills idag. Till och från, kanske mer från, har vi kommenterat varandras inlägg på mediet. Senast jag kommenterade hans arbete var för ett litet tag sedan när han var med i P4 Extra, och jag tror det var när attentaten i Bryssel skedde (rätta mig om jag har fel). Där gav han mig ett antal bakgrundsfakta grundat på de erfarenheter han hade från tiderna i mellanöstern. Det kändes tryggt att få hans kloka ord till att möjligen kunna förstå lite till detta, och jag tweetade detta till Johan-Mathias och programmet. En tweet som blev väl favoriserad och retweetad.

Nu när han skall bli utrikeskorre och rapportera mer från Mellanöstern/Turkiet och skapa min bild från området, och det gjorde mig otroligt glad. Jag känner mig trygg med honom som ger denna, bild jämfört med den bild andra försöker måla upp, och ibland den skeva bild man får via sociala mediers dela-funktion.

En av de finaste rapporteringarna har gjorde var om 6-årige Yazan Hilliss som sprang runt i hemmagjord skyddsväst gjord av en sopsäck och säger att han skall bli journalist. Han får låna Johan-Mathias skyddshjälm och poserar stolt på bilden, som inte bara spreds i Sverige utan även stora delar av världen.

Det skall bli ett rent nöje att få följa dig vidare i din rapportering, de inre bilder du formar hos mig, och inte minst genom sociala medier.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s