Ingenting är som allting skall #blogg100

11103573_10153924745163868_251271720_o

Ingenting är som som allt skall vara, och det tycker jag faktiskt känns rätt så skönt.
Fastan går nu mot sitt slut och i morgon inleds stilla veckan.
Fastan i form av att vi skall avstå att äta under dygnets ljusa timmar försvann redan på 1500-talet men återkom i ny skepnad på 1900-talet. I dag handlar det om att vi skall avstå något till förmån för människor har har det svårt.

Senast igår var vi många som avstod vår bekvämlighet genom att släcka många lampor och istället fokusera på miljöförändringarna som kommer att drabba många, speciellt utsatta. Så att earth hour infaller under fastan är kanske inte så konstigt trots allt.

Själv har jag avstått en del av mitt liv på sociala medier, för mitt eget välbefinnandes skull. Denna helgen är jag nästan inte synlig alls på de medierna. Med tanken att, kan jag inte ta hand om mig själv, hur skall jag då kunna ta hand om andra. Men det innebär inte att jag inte gjort något aktivt för de miljontals människor som svälter eller på annat sätt lider.

Mycket har ju hänt under de dryga 2000 år sedan Jesus föddes och jag tycker nog det är viktigt att hänga med i utvecklingen även där. Jag blev så glad i kyrkan på Jungfru Maria bebådelsedag när prästen sade: i dag är dagen då Jungfru Maria blev på smällen. Det gillade jag verkligen när han stod framför församlingen och sade detta, ett språk av vår tid. Ja tänka sig att även Jungfru Maria har haft ”bulle i ugnen”. Sedan är det ju viktigt att tänka på att det var ett specialrecept, men bullen kom ut.

Förra året var jag och bror i Uddevalla och tittade på Passionsspelet. Ett spel om stilla veckan och efterföljande påsk, allt inramat med mer eller mindre popmusik. En härlig blandning av dåtid och nutid.

En av våra mest rotade traditioner är långfredagen och att den dagen inte äta köttprodukter. Då blir det fisk på längden och tvären, i parti och minut.
Det är en tradition vi bär med oss från mammas mormor i östra Tyskland, och kanske det sträcker sig tillbaka ännu längre i tiden. Påskaftonen inleds också med ett glas ägglikör med ”snuskaffe” ovanpå, även om det också sker senare på kvällen.

Så för mig är det viktigt att hålla på traditioner fastän det sker i modern tappning.

5 reaktioner på ”Ingenting är som allting skall #blogg100

 1. Inte bara skönt – alldeles underbart!!! Har inte plockat bort de inflammationshämande medicinerna helt ännu men är utan dem i perioder av varierande längd. SÅ skönt. Räcker med mediciner mot allt det andra som är felkonstruerat på mig…

  Gillad av 1 person

 2. Jag skulle inte fungera utan att ha dialog mellan kropp och knopp.
  Senast i höstas tolkade jag signalerna fel och beslöt mig för att kontakta vårdcentralen.
  Då gick mitt hjärta på tok för sakta plus att mitt blodtryck var alldeles för lågt.
  Akut fick vi ta bort betablockeraren.
  När den var borta upptäckte jag biverkningar från andra mediciner, som också blev akut bortplockade.
  För någon månad bråkade kroppen ånyo med mig, som jag också tolkade fel.
  Denna gång var det att jag hade för lågt blodsocker och min snabbverkande diabetesmedicin fick plockas bort.
  Visst är det skönt när man kan ta bort mediciner i stället för att lägga till nya 🙂

  Gilla

 3. Traditioner mår oftast bra av viss förnyelse för att inte bli stelbenta och bara något ”gamla” ägnar sig åt. Påsken och den vila och tid till eftertanke vi får under långfredagen har väl sällan varit så välbehövlig som nu när alla stressar runt som skållade troll i vardagen…

  Gillad av 1 person

  1. Vi skall inte slänga ut det gamla om vi kan bevara det på ett bra sätt. Men som prästen sade så vet inte de yngre vad bebådelse betyder, och då kan det vara bra att använda ord och uttryck från vår tid.
   Som paniker sedan många år tillbaka, så måste jag även tänka på min kropp, vilket vi alla borde göra mer…

   Gilla

   1. Så är det och det där med att tänka på kroppen/knoppen jobbar jag på. Är tyvärr en aning döv när kroppen skriker stopp…

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s