Tystnad, tagning #bloggswe

Då många minnen kom upp från min filmarbetarperiod, så fortsätter jag på temat.

Vi är i mitten av filmatiseringen av TV-serien, när vi nu skall ta en del eteriörsscener av familjens hus, och vad som händer i deras närhet.

Serien beskrivs så här på IMDB: ”A house has burnt down to the ground. Malte and Charlotte, husband and wife, severly traumatised by the obscure accident, refuse to tell the police what happened that particular evening, when the flames took their daughter Linn away from them. The painful truth unfolds step by step throughout the 3 episodes, and reveals dark tragic secrets of a contemporary swedish family.”

Nere i Sunningesund strax utanför Uddevalla har vi fått bygglov till ett kulissbygge till familjens hus. De andra villorna som ligger där kommer att bilda en fond om hur det ser ut. Själva Interiören av huset är uppbyggt i studio, men nu blir det så verkligt som det kan bli. Att det blir en kuliss och inte ett riktigt hus, beror på att huset skall brinna upp i slutscenerna som vi snart skall filma.

Allting är färdigt, förutom att snön, som skall inrama saknas. Men det finns en reservplan och det är en tankbil med filmjölk som skall komma och sprida ut sin last i omgivningen. Men vädrets makter står oss bi och snön kommer på natten och ger oss rätt stämning. Dagfilmningen går utan problem och nästa dag börjar vi sent då et skall bli nattfilmning.

Under dagen är pyroteknikfirman där och riggar huset med gasolrör som gör att huset sedan under nattscenerna skall brinna. Vi kommer på plats på eftermiddagen och förbereder allt. De boende i området har blivit informerade om hur de skall ha sin belysning tänd i fönstren plus att en del har fått extra strålkastare uppsatta både inom och utomhus för att förgylla stämningen. Kvällsfilmningarna löper på som planerat, men en oväntad gäst kommer på besök, en köldknäpp. Snart kryper kvicksilvret ner under minus 20 grader. Första scenerna går bra, då det är fullt påklädda personal och skådespelare. Vi hade en extra stor strålkastare med ett allldeles eget elverk som skulle lysa upp Uddevallabron för att ge en stämningsfull inramning, men kylan drog också fukt från vattnet, så dimma gjorde det omöjligt.
Brandbilen och ambulansen står avsides om uti fall något skall hända…

Nu börjar vi med dramatiken och huset skall brinna. Pyroteknikfirman har gjort ett bra jobb och det ser verkligen verkligen väldigt bra ut. Med den brinnande villan i bakgrunden kommer nu skådisarna springandes i kalsonger resp trosor och bh ut från villan i minus 25 grader, och då händer det, som ingen väntat på. Rökgaserna som bildats stannar kvar i huset pga av kylan och helt plötsligt inser vi alla att det brinner mer än det skall. och vi filmarbetare försöker få undan en del nyfikna som finns där. Våra kända skådespelare som verkligen kan sina saker med att skapa rätt stämning får en extra krydda av rädsla i blicken. Familjen i en av de närliggande villorna drabbas av panik och ambulanspersonalen får hjälpa till och lugna dem.Allt medan regissiören vill fortsätta filma och får kanonbilder på skådisarna som med skräck och proffesionism får det att bli verkligt. Branden släcks och allt är som förut, nästan. Grannarna som fick panik, vägrar låta oss fortsätta att filma och i närmare en timma sitter de ansvariga plus ambulans och brandpersonal och pratar med dem medan vi filmarbetare får vänta.

Allt slutar dock lyckligt, vi får filma färdigt och det blev en bra TV-serie i tre delar med mycket realitet och dramatik.

Ni kan läsa mer om TV-serien på Götafilms hemsida.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s