Den lilla, lilla kyrkan

20161019_150729

Betelhöjdens minikyrka eller Lillkyrkan i Koberg, som den också kallas, klassar helt klart in bland en av Sveriges minsta kyrkor, utan tvekan! Det sägs att kyrkan är Sveriges minsta vigselkyrka i alla fall och med sina cirka 1,5 kvadratmeter ryms endast prästen, brudparet och med lite god vilja ett par vittnen:)

Jo den är galet liten, en och en halv kvadratmeter…
Lillkyrkan i Koberg byggdes år 2000 av en slöjdlärare vid namn Rodney Sjöberg.
Rodney var son till en pastor och på marken hade tidigare stått en missionskyrka. Rodney berättade själv när vi var där att han en natt drömt om att bygga en liten kyrka. Morgonen därpå gjorde han en liten modell i papp av hur kyrkan i drömmen sett ut. Sedan var det bara att börja bygga! Det tog Rodney en och en halv vecka att bli klar med sin kyrka.

Biskopen samtyckte till välsignelse och 2004 invigdes den.
Ett 80-tal personer kom och komministern i Rommele pastorat, Henrik Lindeskog tillsammans med missionspastorn i Sollebrunn, Larsson välsignade kyrkan, berättar Rodney.
Jag ringde i klockorna, spelade ett sopransaxonfonsolo och spelade psalmodikon till psalmerna. Nu håller han även på att bygga ett organdikord, ett psalmodikon med träpipor från medeltiden, till kyrkan.

Även om man inte vill använda lillkyrkan till dop eller vigsel, är den ett finfint utflyktsmål eftersom den till skillnad från andra kyrkor, alltid är öppen.
Alldeles intill ligger Vanderydsvattnets Finnviken. Har man matsäck med sig kan man antingen äta den vid lillkyrkan eller promenera den korta biten ner till sjön och njuta av utsikten.
Har du dessutom turen att träffa den entusiastiske byggmästaren själv, får du en mycket intressant och trevlig pratstund!

 

5 reaktioner på ”Den lilla, lilla kyrkan

 1. claas-Håkan Björklund

  hej ”Villacalifornia” tänkte ta reda på om nån har ett micro-dragspel tillverkat av Rodney Sjöberg????
  – Rodney och jag talade mycket om de pyttesmåa spelen som han byggde på (Honner little lady munspel reels), det var mykke ”Pettersson” o Findus över Rodney må du tro;) fick aldrig se nåt dragspel har nån ett sådant han sålde ju alltid allt..
  . ett sådant??
  -Rodney fick komma hem (och bort) beror på vems perspektiv;) till Gud i somras 2021.
  -hade aldrig Rodney i slöjden tyvärr men vi blev så goa vänner hemma i Torsered, Trollhätta.. såg hans möbler o instrument alltid på renovering gärna från 1-1800 tal.
  En hopplöst, barnslig, underbar, glad, älskande människa mycket fri från fördomar och dömande ödmjuk, duktig noggrann waw…
  Jobbade på Kobergs slott första jobb och köpte en keps åt bror sin fd moppehandlare i Värmland;) sin första lönen;) överkurs” hans farfar hade lilla varvet här i långedrag Väst Göteborg o byggde vackra klinkbyggda segel- båtar och missions huset dära;)) typ som Simon och ekarna..
  Så länkades jag hit till dig waw och å dök jag på denna underbara!! bloggen om kärlek syterskap/broderskap sunt bondförnuft, vikten av att vara en besvärlig anhörig (om ej fått en bra ssk elr läkare, de flesta;))!) dig /dina tankar är ju en stor del av dig!!!
  – såg pang i bygget igår men din julhumor här typ David Batra, var sååå mykke bättre!! ont i maggen tack för den fina bloggen Gud välsigne dig. Från en som tagit/ tar hand om mamma…
  Gott nytt år
  ligger california i sverige elr USA? bara undrar.
  america ligger utanför Ume i alla fall (är naturbruksgymnasiet där;) kram claas-Håkan Hammar kullen Götet

  Gilla

  1. Hej Claas-Håkan och mycket tack för dina fina kommentarer tankar.
   Värmer verkligen att läsa ❤

   Jag skulle rekommendera dig att kontakta Henrik Lindeskog med dina frågor om micro-dragspel.
   henrik.lindeskog@hv.se

   Vi bodde tidigare in en Villa som vi kallade Villa California i Trollhättan. Men sedan några år bor vi i Lilla Edet i en lägenhet.

   Mvh
   /Bengt Larsson

   Gilla

 2. semestersol

  Men så fint!! Sveriges minsta brandstation har jag sett (den ligger uppe i mina krokar), men den minsta kyrkan skulle verkligen vara kul att se! Ska försöka komma ihåg det om jag har vägarna förbi nån gång!

  Gilla

 3. ogamotoga

  😍 Det var en söt liten kyrka. Själv är jag inte så intresserad av kyrkor, men ibland förvånar jag mig själv att tycka om dem. Om du har möjlighet … åk till Orhid i Makedonien … där kryllar det av alla slags kyrkor, små som den du visa till större modeller … överallt finns de. Det var intressant att se. 😄

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s