Den goda värmen

1

I år skall jag inte frysa, har jag bestämt mig för.
När jag fick de första lyckopillren i början på 90-talet, så blev min kropp heltokig.
Att gå med bar överkropp vid vindstilla och noll eller ett par minusgrader kändes normalt. när det sjönk under minus fem grader och var lite snöstorm åkte jackan eventuellt på, men knäpptes inte. För att knäppas behövdes det värre saker.
Största problemet var att jag kände mig tvingat att klä på mig för att andra inte skulle frysa, för jag såg hur andra människor drog åt sina kläder när jag gick i kortärmat på stan i minusgrader.

Sedan några år har jag andra lyckopiller, en en ny era i mitt liv kom när jag fick blodtryckssänkade mediciner. Då började jag frysa om mina fingrar och händer redan när det var plusgrader, trots att jag hade vantar på mig.

2I å har jag bestämt mig för att inte frysa. Jag har skaffat handskar med centralvärme. För femhundra kronor har jag köpt dessa handskar med uppladdningsbara batterier.

Efter fem timmars laddning är de klara att värma mina händer i ca fyra timmar. Vilken lyx att slippa ha fingergymnastik i fickorna för att får upp värmen i fingrarna eller ännu värre, tvingas stoppa handen i munnen för att det inte skall göra ont. Nej, jag bränner mig inte, utan de ger en skön känsla i hela handen och räddar min dag utomhus. Lyx, jag för en del,men för mig känns det avgörande för att kunna vara ute, med de besvär jag har. Det viktigaste jag känner är att jag inte får vänta med att ta på dem tills behov uppstår, utan att använda dem hela tiden för att hålla värmen. en det funkar bra och skall jag vara ute mer än fyra timmar, så kan jag emellanåt stänga av dem, för att spara på batteriet. Det viktigaste är att mina händer inte blir för kalla.

Jag köpte mina på Kjell & co och de har även en film som visar hur det fungerar:

 

4 reaktioner på ”Den goda värmen

 1. ”Lyckopiller”?! Jag tycker inte om den benämningen…det låter så oseriöst. Jag har ätit antidepressiva sedan mitten av 1990-talet. En gång råkade jag ta dubbel dos av misstag och tro inte att jag blev dubbelt lycklig den dagen! Nej, jag fick en fruktansvärd huvudvärk…

  Gillad av 1 person

  1. Håller med dig! Jag hatar den benämningen och skulle jag själv namnge så hade det blivit ”klara av att leva piller” eller liknande. Men jag tillåter mig själv att använda det i samband med att jag beskriver de biverkningar jag har fått, just för att sätta fokus på att det också ger biverkningar. Jag började i slutet av 89 att äta, och hade jag inte ätit dessa överlevandepiller, så hade jag nog inte levat idag. Tror inte jag har tagit dubbel dos, men glömde jag så satte världens åskväder igång och blixtarna slog ner i mig och gick från huvudet genom kroppen och ut genom en arm eller ett ben. Jag hoppas och tror att folk är mer upplysta idag, att ta ett piller och du blir glad, inte funkar. För mig har sjukdomen varit så handikappande att jag är 75-sjukpensionär 😦

   Gilla

 2. semestersol

  Men åh så fiffigt!! Vilket kanontips för mig som alltid fryser om händerna! (kanske är det blodtrycksmedicinen som bidrar till det?)
  De där handskarna måste jag titta närmare på, låter som nåt för mig. 😀

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s