Vitt, vitt, vitt…

20160109_093742
Så har också vi fått vitt på backen. Visst är det vackert så länge det varar, men vi bor i en region där det oftast är snö ena dagen och tö nästa, och det trivs jag inte med. Jag gillar när det är snö och den får ligga att tempen håller sig runt en 4-5 minusgrader. Men det sker ju nästan aldrig här 😦

Är är det oftast 4 minus ett par dagar och sedan lika många plus någon dag senare. Detta resulterar oftast bara i slask och hala vägar.

Senast idag märke jag av detta på promenaden. Bilar kommer och ibland tror jag banne mig de siktar in hjulen mot det mest moddiga avsnittet på vägen för att skvätta ner en så mycket som möjligt 😦

Jag fick lära mig i bilskolan att skulle man skvätta ner någon så skall man stanna och ge ersättning för det man orsakat, en bra minnes regel brukar vara ungefär vad en kemtvätt kostar för kläderna.

Har aldrig varit med om att någon stannat och frågat, utan kör glatt vidare. Innan jul så visade SVT Väder en bild där de visar var det brukar vara snö på jul. Vi tillhör det område som inte ens kan märkas med sällan…

Pratade med ett par meteorologer på SVT just om detta fenomenet avv vi är lite unika här. Är vädret högtrycksbetonar då förs gärna luftmassorna ner från Ryssland med kall luft men när de passerar Vänerns varma vatten så värms det istället upp och vi får milda vintrar. Är vädret lågtrycksbetonat så är det oftast sydvästvindar som bör med sig värmen upp från havet genom Göta älvdalen.

Vintern har vi ju ibland den berömda Vänersnön som sällan blir långvarig. Då kan det i Vänersborg komma ca 20 cm snö, Trollhättan 2 cm och i Lilla Edet 2 mm snö. Hitintills har vi i alla fall sluppit Vänersnön.

Tittar man sedan på zonkartan för odlingszoner så ser man att vi också har bättre möjligheter att odla olika grödor än runt omkring. Karts på det kan du se här: http://www.odla.nu/inspiration/sveriges-odlingszoner

Så hos oss blir det vita inte kvar länge utan det vi känner som vinter är lika med slask…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s