Jag trivs inte #bloggswe

Jag har ju jobbat som tidningsbud under många år och jag har sett jobbet väldigt fritt och roligt under stort ansvar.  Jag har också haft svårt att jobba kontorstider då jag aldrig har trivts med det utan föredrar gärna obekväma arbetstider. Som morgonpigg har ju också arbetet som tidningsbud varit perfekt samtidigt som jag kunde vara mina åldrande föräldrar behjälpliga.

Att multisjuka far kunde vara hemma till dödsögonblicket var en direkt följd av att jag var hemma på dagarna och jag kunde dela upp min sömn i flera olika omgångar. Jag kunde även vara bror och senare även mor behjälplig.

Under årens lopp har mycket förändrats både till positivt och negativt.
Våra arbetstider har blivit reglerade från att ha varit på beting och senaste inställelsetid till att nu vara fasta arbetstider med fast inställelsetid. Efter att tidningar tidigare har transporterats ut till till distriktens startpunkter så skall nu alla besöka sin filial.

När filialsystemet byggdes upp lät det så fint att vi skulle kunna sitta ner med kollegorna innan jobbet och prata och dricka en kopp kaffe gemensamt.
DSC_0618
Pyttsan! Vårt fikarum har fem platser till 15 personer och där filialföreståndarens dator plus skrivare och övriga pappersarbeten upptar en hel vägg. Man får ta en mugg på bordet och gå ut på toaletten och diska den och sedan ta kaffet i bryggaren som också hämtar sitt vatten på toa.

DSC_0619

Kan säga att det var första och sista gången jag drack kaffe på jobbet idag.
En fördel är dock att skulle jag göra några ljud ifrån mig vid toalettbesöket så kan jag ju alltid skylla på att jag ”bara var där och diskade”.

De olika distrikten har också begåvats med egna korgar där post och reklam insorteras så att det blir lätt att hitta. En del av oss alternativt bättre distrikt har begåvats med plastbackar medan en del bara har fått pappkartonger.

DSC_0621

Våra arbetsytor där vi skall dubbelkolla våra tidningar och kontrollera posten har också blivit mer ergonomiska genom att placera träklossar under benen.

DSC_0622

Att vi nu också har reglerad arbetstid innebär också att vi kan skriva övertid när vi inte hinner pga av orsaker utanför vår kontroll. Mitt distrikt gis-märktes upp där varenda låda skulle positioneras med hjälp av GPS. När jag skulle börja köra det så hade någon djävul byggt en motroväg över hela distriktet och de vägar jag skulle köra på fanns inte medan det fanns nya vägar som inte fanns på kartan. För mig var det bra då det blev mycket övertid som jag enligt avtalet har rätt att ta ut i ledighet. Detta var toppen för mig då jag vårdade mor och jag kunde begära ledigt de dagar då jag behövde för mors skull. Jag får heller inte jobba mer än max 10 timmar i veckan då jag har sjukersättning. Men att jag tog ut delar av övertiden i ledighet tyckt inte företaget om och införde regeln att filialföreståndaren max får bevilja tre dagar ledig i övriga fall skulle frågan gå vidare till ansvariga på kontoret.

Blir det så att min genomsnittliga arbetstid övergår 10 timmar i veckan, så har jag inget alternativ än att ta ut ledighet. Det är jag som gentemot försäkringskassan är ansvarig för det och inte företaget.

4 reaktioner på ”Jag trivs inte #bloggswe

 1. Hans

  Vad har hänt med miljötänket och tidningsbud i villaområden, jag vet ju inte hur det ser ut överallt men där jag bor och på andra ställen ser jag bud köra omkring med sina bilar överallt. Backar, vänder och står i. Vill helst aldrig gå ur bilarna. Vissa kör med törstiga gamla Volvo kombi.
  På ”min tid” (70 -talet, skolan) hade jag cykel i bagaget, ut till mitt stora distrikt med bilen och sen cykla runt, fylla på cykelväskorna en gång.
  Jag fortsatte med nattarbete efter skoltiden (Örebro) tryckeriet (Nant) och sedan ett mindre cykeldistrikt. Någon gång två om det var problem med nåt bud.
  Jobbade med både lokaltidningen och Stockholmstidningarna.
  (Sen övergick jag till nattarbete även i Stockholm på ett laboratorium, sov på dagarna, drömde om tidningsjobbet i flera år efteråt)

  Gillad av 1 person

  1. Vet inte hur det är hos dig, men här är de flesta distrikt i villaområden spring eller cykeldistrikt. Vi har ju numera firmabilar där det är befogat med bil, och i de fall där det är kombinerade distrikt, så varnar ju även ”Masternauten” för tomgångskörning. Och jag tror inte företaget accepterar att företagsbilar används på dessa ställen. Däremot tror jag att många väljer att tar privatbil och kör vissa distrikt.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s