Robotdammsugare version fyra

Nu har vi införskaffat version fyra av robotdammsugare.
Första versionen köpte vi i slutet på 2010, mycket för att hjälpa mor, som var till åren kommen men också för att kunna ägna tiden till roligare saker än att bara städa.

Jag ställde in den i ett av våra rum, sedan fick sköta sig själv i ca en timma innan jag hämtade den och satte den på laddning. Kök och hall tog den dagligen, då hundar, katter och rullstolar tog med mycket in i huset. Version två köpte vi när denna blev utsliten men jag hade inte läst info om den så noga och visst gjorde den sitt jobb, men inser att det var ett felköp och neddatering. Men den fick hänga med trots allt.

Version tre köpte vi när vi flyttade till Lilla Edet. Modell billig men gjorde sitt jobb, men problemet som jag upplevde var att den inte hade något borste undertill, utan bara ett insug. Det fungerade bra men problemet var hund och katthår. Trots att jag har en pudel som normalt inte skall fälla, så gör Nussä det. När det blev tätt med för mycket hundhår, så åkte den bara runt och flyttade dammet utan att städa. Inget fel på den mer än det. Var också lite mindre så den kom fram väldigt bra och gjorde rent, om jag hade rengjort den.

För en månad sedan kom generation fyra in i huset. Nu var det mycket nytt, med laser som läser av rummen/lägenheten och kommer ihåg hur det ser ut.

Den är också inkopplad till vårat hemautomatiseringssystem, när när vi lämnar hemmet för en timma eller så, så sätter det igång med att dammsuga. Nästan var dag när vi kommer hem är hela lägenheten dammsugen, dammsugaren har åkt till sitt laddningsställ och är beredd för nästa städuppdrag.

Jag kan i appen markera en del av bostaden som den behöver städa extra i, och den hittar vilken väg den skall åka för att komma dit utan att stöta i något ben eller annat hinder. Den åker sedan runt väggarna och ev hinder som stols och bordben och gör ett extra varv. Därefter åker den fram och tillbaka och tar hela ytan. Skall den ta hela lägenheten så delar den upp lägenheten i mindre området och tar område för område. Dammsugaren känner också av om det är vanligt slätt golv eller om det är en matta, och reglerar effekten efter det. Mattor med mattfransar gjorde jag så att jag klistrade in fransarna med dubbehäftande tejp på baksidan, så det fanns inga fransar att fastna i. Vissa mattor satte jag fast med mattejp. Nu har jag inte skaffat det än, så hörnen sitter fast med silvertejp tills vidare.

Mat och vattenskålar för hund och katt står på en skobricka för att inte köra in i den, och flytta dessa runt i lägenheten. En katt som bara gillar vissa bitar i sitt torrfoder spottar ute de den inte gillar vid sidan om så får vovven sedan äta upp det. Men vi slipper få torrfoder i hela lägenheten.

Brickan är ju sedan lätt att ta upp och rengöra på diskbänken. 🙂

Soffbordet inne hos bror har lite specialben vilket jag varit tvungen att avgränsa så inte dammsugaren fastnar.

Den är superbra på att tala om saker som är problem. Sladdarna sitter ju sedan länge på plats för att den inte skall fastna i dem. Så oftast när den skriker så är det att man behöver tömma dammbehållaren. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s