Schyssta relationer

Nästa vecka är det en vecka fri från våld. Visst skulle det behövas 52 veckor fria från våld.
Ovanstående foto kommer från den manifestation jag gjorde på torget här i kommunen förra året. Vet inte om något liknande kommer här i kommunen i år, om inte, så kommer jag att sätta upp detta igen.

Mäns våld mot kvinnor är en ständigt pågående pandemi, som börjar med killars våld mot tjejer. Enligt BRÅ har nästan var fjärde ung tjej utsatts för ett brott i sin relation. Våldet, hoten och kontrollen är precis lika grovt och farligt som i vuxnas relationer men det tas sällan på lika stort allvar.

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågors ungdomsenkät 2015 visar att risken för att utöva våld är 4,4 gånger större för killar som instämmer i stereotypa påståenden om könsroller jämfört med killar som inte instämmer i påståenden om vare sig stereotypa könsroller eller stereotypa normer.

Trollhättans stad har gjort en video på ämnet

Är det så här du tycker att vi skall bete oss mot varandra?

Det var kvinnofridsgruppen i Trollhättan som hade uppmärksammat den nationella studien och beslutade om att något måste göras för att ta tag i problematiken.
– Vi kom fram till att vi behövde nå ut med kunskapen. Så vi tittade på de ungas arenor: skolor och fritidsgårdar där vi nu genomför en utbildningsinsats för personalen, berättar kurator Magda Augustsson och fältsekreterare Sofia Persson, som driver det ettåriga projektet.

Och de har varit aktiva. I nuläget har utbildningen genomförts för 500 medarbetare.
– Våldet sker oftast på skolan eller i hemmet. Många ungdomar upplever att vuxna ser våldet, men inte gör något – därför är utbildning så viktig, säger Magda.
– Och därför kändes det naturligt att börja med skolan, utifrån att personalen träffar flest ungdomar i målgruppen och har bäst relation med dem, tillägger Sofia.

Själv har jag engagerat i Män för Jämställdhet, för att dra mitt strå till stacken.

Genom att att utbilda förskolepersonal om våld och samtidigt höja småbarns kunskapsnivå om sin egen integritet, vill Uddevalla kommun bli bättre på att både förebygga och upptäcka våldsutsatthet bland barn. 

– Vi behöver verkligen vara på tårna, säger Siren Linde, skolutvecklare i Uddevalla kommun.

Lilla Edets kommun har, liksom flera andra kommuner, samarbete med Trollhättans stad, vad det gäller våld i nära relation. Se länk.

Nu måste vi alla ta vårt ansvar i detta. Gör din röst hörd, delta i aktiviteter nästa vecka.
Här finns info för Lilla Edet
Här finns info för Trollhättan

Länk till Män för jämställdhet
Länk till Unizon

Lär dig också mer om Huskurage.
Huskurage är en våldspreventiv metod för att förebygga, förhindra och stoppa mäns våld mot kvinnor och våld mot närstående. Metoden innebär att kunskap om våld och civilkurage ökar för att få fler att agera vid oro för att någon far illa i sitt hem. Att knacka på, att hämta hjälp av fler grannar, att ringa polis och att kontakta socialtjänst är vad du som granne kan göra för att bidra till ökad trygghet och minskad utsatthet i huset eller i grannskapet där du bor! Läs mer nedan om hur du inför Huskurage!

Vi syns i vimlet för en mer jämställd värld.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s