Bra rutet!

Altenpflege. Veröffentlicht in: Spiegel Special 02/1999, Seite 74

Nedanstående text är ett inlägg i en av våra lokalgrupper på FB.

Hallå där alla Edetbor som sitter här på Facebook och tar er rätten att slänga glåpord på varandra och klaga på petitesser jämnt hela tiden för att ni förmodligen inte har något bättre för er om dagarna.
Detta är ett forum som jag inte skriver i allt för ofta (läs aldrig) men idag såg jag ett inlägg där en man lagt ut med en bild på en felparkerad kommunbil för att gnälla av sig lite.
Jag tillrättavisar ingenting och även jag har sett vissa kommunbilar köra alldeles för fort på våra vägar. MEN att sitta bakom en skärm och kalla personalen för diverse glåpord så som rövhål, slöa, dumma i huvudet(?!), ”hönor” som ni så välbildat säger (det heter HÖNS i plural!!!!). På riktigt? Det är dessutom till större delen vuxna män som sitter och uttrycker sig på detta viset.
Jag blir fan mörkrädd.
Jag antar att ni som sitter och skriver att personalen är lata, dumma i huvudet osv självklart har stor erfarenhet utav hemtjänst och hemsjukvårdsyrket. Eller? Kanske inte skulle jag nog säga.
Ni vet givetvis också att hemsjukvården (som kör i dessa kommunbilar) är först på plats vid SOS alarm om ambulans är en bit bort? Ni vet förmodligen om precis hur många vårdtagare det finns i kommunen, hur tight dagsschemat är och hur många gånger varje vårdtagare trycker på larmen varje dag så att man i värsta fall får bryta sitt planerade besök hos någon för att snabbt åka till nästa. Då måste man självklart också ringa på backup som kanske får stötta upp med andra besök och sen sitter alla i skiten för att något oväntat hände och det faktiskt inte finns utrymme till det egentligen?

JAG har jobbat i hemtjänsten, jag VET vilket fantastiskt jobb det är. Jag har aldrig älskat en arbetsplats som hemtjänsten så mycket i hela mitt liv. Att få komma hem till människor och få hjälpa dom och förgylla deras vardag lite. Det finns verkligen inget bättre. Men jag vet också baksidan av det. Hur det blir när det kommer tre larm samtidigt. Någon har ramlat och ligger i en pöl av sitt eget blod. Någon har jätteont i magen för att denne försöker hålla sig till att vi kommit fram och kan hjälpa på toa för att personen i fråga inte kan ta sig dit själv. Och man försöker vara överallt på samma gång och då finns det inget hellre man önskar än att kunna dela sig på tre och kunna vara alla till lags. Men det går som ni vet inte.
Hemtjänsten är dom som varje dag tar hand om alla gamla, om alla era anhöriga, mina anhöriga.
Jag vet hur det är. Jag vet hur stressigt det kan vara och jag vet att man snabbt vill vara på plats när ett larm om ett fall eller liknande har kommit. Så vet ni vad, jag har faktiskt överseende med att någon kanske ställt sig lite halvtetigt så länge det inte är en livsfara (vilket den felparkeringen absolut inte va) för vad fan vet jag om vad som har hänt eller hur illa det är? VEM är jag att uttala mig och klaga på dom som står givakt dygnet runt för att hjälpa alla som behöver hjälp?
Så nu ber jag er vänligt men bestämt att tänk en gång till innan ni lägger ut ett inlägg och skriver massa glåpord. Ni vet ingenting om vad som hänt hos personen dom är hos, eller hur fruktansvärt bråttom dom har till nästa och behöver därför ha nära till bilen.
Jag vill också säga ett STORT TACK och ge en enorm eloge till den helt otroliga hemtjänsten vi faktiskt har i denna kommunen. Ni är helt fantastiska och det vet jag både för att jag jobbat i det men också för att jag ser när ni är hos min mormor och hur ni tar hand om henne. Det värmer verkligen.
Ni är inte slöa och lata. Ni är superhjältar. Keep up the good work!

Vi måste lära oss tala med varandra, inte om varandra.

Gång på gång ser jag personer som vill prata skit om grupper. I inlägget ovan så handlar det om en parkerad bil, troligen från hemtjänsten i kommunen. En person fick nog av detta och skrev ett inlägg om hur vi beter oss mot varandra, särskilt när vi pratar om varandra. På drygt 24 timmar har inlägget gillats av 356 personer och 75 personer har kommenterat med positiva kommentarer. Detta inlägg och hela omfamningen värmer verkligen.

Denna gång var det hemtjänsten som drabbades. Nästa gång är det ungdomar med EPA. Sedan blir ”MENA-folket” utsatta. Jag kan göra denna lista lång…

Hur många gånger har jag inte hjälpt hemtjänsten att hitta rätt här i somras. Ja jag bor utomhus större delen av sommaren. Men det jag brinner mest för är ju våra ungdomar, ungdomar som kommer så fort de ser mig.

Gång på gång bygger vi upp osynliga murar mellan oss genom att prata om varandra inte minst på FB. Samtidigt skapar vi ju rädsla för grupper, grupper då majoriteten inte ställer till det, men där de blir ihopklumpade med de få som ställer till det. En ungdom sade vid tillfälle, vad vi än gör får vi skit för det, även om inte vi är de skyldiga.

För ett tag sedan kom jag till ett gäng ungdomar. Nu sköter ni er, för nu kommer Bengt, och han ställer upp för oss. Det var så värmande att höra.

Vi måste prata mer med varandra och inte om varandra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s