Båtar i sluss

Båtar i sluss hette konstverket som fanns i fontänen från början. Konstverket och fontänen var en gåva från Lions till Lilla Edets kommun och invigdes 1968. Har tidigare funnits en video på nätet från invigningen, som tyvärr har försvunnit.

I slutet på 2010 blev konstverket stulen enligt vår lokaltidning TTELA. Det finns vittnen som under natten till fredag såg tre personer bära konstverket till en vit Volvo. Bilen försvann uppför Edsgatan med konstverket som stack en bit utanför bagageluckan. Konstverket var avsågat och kvar fanns ett fundament av sten.

Bild från Edetgruppen och Lilla Edetbilder

Jag minns ju själv fontänen och torget som det en gång var. 2019 hade samhällsnämnden personer ute som pratade med folk, och då pratades det om att fylla fontänen med jord och plantera blommor i den. Jag reagerade på det och sade varför inte köra igång fontänen igen, då jag tyckte att vi behövde få en bättre mötesplats för kommunens innevånare.

Några veckor efter det var arbetet igång för att starta upp fontänen. Efter det har fontänen blivit ”mitt” skötebarn och jag går ofta och plockar cigarettfimpar, sopar upp skräp. Köper kaffe med kaka i kiosken och sätter mig där och njuter. Som så många andra städer och byar med fontän, så hälls det vid olika tillfällen i diskmedel som skummar bra. Men oftast kan man ställe almanackan efter det.

Här har jag träffat många nya vänner, lärt känna nya kulturer och blivit vän med många. Även om det vackraste har försvunnit så är det ändå en levande miljö. Jag saknar konstverket, men fontänen sitt porlande som skänker trygghet och lugn. Här möts gammal och unga, svenskar och nysvenskar, och många andra grupper och njuter av omgivningarna. Torget har fortsatt utvecklas i gemenskapens tecken, och det har blivit ett bra central mötesplats.

Runt midsommar i år så var fontänen full mer skum igen. Ett par dagar senare såg den nästan normal ut. Sedan har detta fortsatt under större delen av sommaren, vilket inte minst syns i våra olika ortsgrupper på FB. Tråkigt utveckling som jag också tror är en pandemieffekt. Jag och bror satsade mycket tid och på att hitta förövaren/förövarna. Jag har sett barn med diskmedelsflaskor leka i fontänen och pratat med dem och även de vuxna som befunnit sig där.

För några veckor sedan kom genomslaget och strax efter fick jag pratat med hen som erkände och varför hen gjorde det. Kände mig jättenöjd och pratade med medborgarservice i kommunhuset om vem det var och vilken överenskommelse vi gjorde. När skummet sista gången lagt sig så städade jag hela fontänen, vilket jag fick lov till från medborgarservice, så att det skall se vackert ut. Kommunen har gjort om planteringen omkring, och jag vill utropa ”vi gör det tillsammans”.

Min förhoppning nu är att den får vara i fred, vi kan ha en mötesplats för alla, där även minoriteter kan njuta av det vackra. Jag tror på Lilla Edet, jag tror på innevånarna.Min förhoppning är att vi i Lilla Edet kan ta inspiration från Kungälv och Bergfeltska trädgården, där ideella krafter sköter parken. Läs gärna mer på Kungälvs trädgårdsförening hemsida.

Lilla Edetbilder har också en webbsida där du kan hitta mycket information och bilder/filmer från kommunen. Syftet med gruppen är att försöka dokumentera en del av alla de gamla foton och filmer som finns om Lilla Edet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s