Drog under radarn

För runt ett år sedan blev jag varse om att ”boffa lustgas”. Pratade med min hyresvärd om det, Åh fan, är det det som de används till?. Det visade sig att de hittat flera av dessa patroner runt fastigheten men inte kunde förstå vad de användes till.

Den främsta risken med lustgas är syrebrist vid inandning vilket kan leda till medvetslöshet, tillfällig försvagning av hjärtmuskeln och att kroppens skyddsreflexer försvagas (exempelvis kräkreflexen). Riskerna med lustgas ökar vid samtidig användning av andra droger. Lustgas är inte narkotikaklassad då den inte uppfyller de villkor som ställs för att en drog ska narkotikaklassas. Det går inte att säga hur mycket man kan få i sig utan att det är farligt, det varierar från person till person samt i vilken koncentration man får i sig gasen.

Lustgas, dikväveoxid (N2O), är en färglös gas som är svagt sötaktig i smak och lukt. Gasen används som narkosmedel och lätt bedövningsmedel/smärtlindring. Namnet lustgas syftar på gasens effekt att framkalla behagliga känslor. Den första dokumenterade användningen av lustgas i medicinskt syfte (sövning) ägde rum år 1844. Det var den amerikanske tandläkaren Horace Wells (1815-48) som använde lustgas i samband med utdragning av en tand.

Idag används lustgas för att ge smärtlindring vid bland annat förlossning, tandvård och som en lättillgänglig smärtlindring i ambulanser. Det är den vanligaste formen av smärtlindring. Som enda narkosmedel (vid sövning) är lustgas otillräcklig, varför den används i kombination med andra narkosmedel. Lustgasen lindrar smärta genom att bland annat få hjärnan att minska smärtimpulserna.
Källa: Drugsmart

Ja som både privatperson och trygghetsvandrare/nattvandrare i flera olika kommuner, så blir man nog lite miljöskadad och tittar sig extra omkring. Har man ögonen med sig så ser man ofta olika saker på sina promenader och vissa saker reagerar man extra på.

Ovanstående patroner hittades en lördagsmorgon i närheten av skolan här i byn. I o m att detta just är en specialprodukt så känner inte alla till vad det är, och ännu mindre vad det kan användas till.

Ovanstående bild kommer från Partyhallen

Att det är en okänd produkt gör ju att många inte koppar ihop detta med droganvändningen. Precis som min fastighetsägare säger, Åh fan, är det som det används till… Många affärer har ju tagit bort produkten från sitt sortiment eller att man får handla det i kassan, just för att hålla ögonen på detta, men det är mycket lätt att köpa på nätet.

En artikel i SvD säger: Lustgas som partydrog är ett växande fenomen. Att använda av gasen på ett felaktigt sätt kan innebära mycket stora risker, varnar läkare.

  • Fältarbetare i flera kommuner i Göteborgsområdet har på senare tid hittat ovanligt mycket lustgaspatroner på offentliga platser.
  • Christian Nordén är kommunpolis i Kungälv och Ale och tycker att fler butiker borde införa 18-årsgräns för att köpa gasen.
  • ”Kan man sätta 18-årsgräns på energidrycker borde man kunna göra det på de här patronerna”, säger han. 
    Lyssna på Christian Nordén är kommunpolis i Kungälv och Ale på P4 Göteborg

Viktigt är ju att hålla koll på sina ungdomar om vad de beställer på nätet, och även hålla koll på swish-konton mm. Men det viktigaste, var vän med dina ungdomar, prata med dem och vad de gör och visa dem omtanke. Det handlar om kärlek.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s