Tunna blå linjen

Ingen har nog inte undgått att märka mordet på en polisman i Biskopsgården i Göteborg. Själv blev jag frustrerad och förbannad över händelsen och ville hedra polisen och deras arbete med den tunna blå linjen.

För att visa mitt stöd till polisen så valde jag att lägga upp en blå linje på min profilbild på Facebook. Tyvärr tog det inte lång tid förrän någon kommenterade att det var högerextrema som skapat den, och används av polisen för att förtrycka människor.
Jag började undersöka detta hur den används i Sverige. Jag vet ju att många symboler har olika påverkan och betydelser i olika delar av världen.

Ett exempel är ju Svastikan.

Svastikan är en urgammal symbol som förekommit i kulturer i flera världsdelar, och bland mycket annat symboliserat solen eller lycka.

Sedan de tyska nazisterna i början av 1920-talet tog svastikan som sin symbol är den starkt förknippad med denna rörelse framförallt i västvärlden, medan den i många andra delar av världen även fortsätter att bära sin lokala äldre symbolik.

En annan symbol är ju för oss välkända Röda Korset. De erkända symbolerna enligt Genèvekonventionen 1949 är röda korset, röda halvmånen och röda lejonet och solen. Efter decennier av tvister kring emblemet ville rörelsen skapa ett emblem fri från varje politisk eller konfessionell konnotation, varvid röda kristallen utarbetades. Röda kristallen antogs av Internationella konferensen i Genève 22 juni 2006.


Tillbaka till den tunna blå linjen, även thin blue line, är en symbol och flagga som används av polisen samt deras anhöriga och andra som stöder polisen. Den används också för att hedra poliser som skadats eller dödats i tjänst. Flaggan är svart med en tunn blå linje horisontellt tvärs över den. Den blå linjen symboliserar polisen som en barriär mellan brottslighet och allmänhet med dess presumtiva brottsoffer.

Flaggan används själv eller projiceras över till exempel en nationsflagga, som avbildas i gråskala men med en blå linje horisontellt genom den. Den representeras också av en ensam blå linje, eller ett band i svart med en smal blå linje längs mitten, över uniformsdetaljer. Det svarta bandet med central blå linje kan bäras i form av en ögla.

Insamlingsstiftelsen Blåljus I Samverkan är bildad med syftet att med insamlade medel kunna bistå kollegor inom Polis, Räddningstjänst och Ambulanssjukvård i olika former. Stiftelsen kommer inte bedriva någon form av näringsverksamhet och är helt transparent för insyn. Thin Blue Line sponsrar via sin försäljning på thinblueline.se stiftelsen ekonomiskt och bidrar till att stiftelsen kan bedrivas helt ideelt och utan stora administrativa kostnader.

Via Facebooksidorna Thin Blue Line – Sweden, Thin Red Line – Fire&Rescue Sweden och Thin White Line – Ambulance Sweden har vi tidigare gjort insamlingar till förmån för kollegor som skadats eller förolyckats i tjänsten. Insamlingsstiftelsen skall i fortsättningen sköta dessa insamlingar tillsammans med de nära kollegorna som ansöker om hjälp via stiftelsen. En förutsättning är också att kollegor aktivt deltar i arbetet under insamlingen.

Insamlingsstiftelsen är kontrollerad av Länsstyrelsen vilket borgar för kvalitet och för mig är en legitim symbol i Sverige, för stöd till polis och övrig blåljuspersonal. Så jag kommer att fortsätta använda symbolen.


Även mina regnbågsflaggor kommer att få vara kvar, för jag tror på människors lika värde, även om jag vet att även dessa ibland kapas och skändas mot det som den är avsedd för.

Vill du stödja blåljus i samverkan kan du göra det här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s