Valborg på byn

En härlig årstid som vi går till mötes, med sommar, värme och också för många, även lata dagar. Valborg går vi gärna ut och möter våren med valborgsmässoeld, sjunger in våren, som vi hälsar välkommen till vår bygd igen.

Ett annat kännetecken är att många ungdomar gör sin alkoholdebut/drogdebut denna helg. Våra kommuner förbereder sig på olika sätt för att möta just detta. I Trollhättan hade vi haft ett stort gäng nyutbildade trygghetsvandrare som hade varit ute för att möta detta. Tillsammans med polis, ordningsvakter, fältare, ungdomscoacher, förberett aftonen för att möte de tråkiga sakerna en sådan helg för med sig.

Det är helgen vi möter ungdomar som överförfriskade har blivit lämnade av gruppen och inte kan ta vara på sig själva. Det är helgen då vi trygghetsvandrare ringer anhöriga som får komma och hämta hem dem, då de inte klarar sig själva. Kan ingen ta hand om dem, är vårt sista hopp att ringa polisen, så att de hamnar i cell för tillnyktring. Främst unga tjejer sitter risigt till då de kan bli utnyttjade till något de inte vill, eller ens är förberedda på. Andra gånger kontaktar vi ungdomscoacherna för att få råd och stöd, eller 112 för att få ambulans.

Det är en helg som många kommer att få ångra sig, för vad de gjorde, som kommer att påverka dem under flera år framöver.

Ale kommun har ett koncept som jag verkligen gillar.

Representanter från Ale kommun, Polismyndigheten LPO Kungälv-Ale och Systembolaget AB kommer att stå utanför Systembolagets butik på Ale Torg (på corona-säkert avstånd med handsprit mm) med vår monter och broschyr-material på Valborgsmässoafton den 30/4 kl. 15-17 h.

Som vanligt live-sänder vi via Facebook för att nå fler med de eviga budskapen av kärlek och gränser (ramar och kramar).

Kom gärna och träffa oss på Ale Torg och ställ frågor till oss om hur vi arbetar drogförebyggande i Ale den 30/4 eller gå med och trygghetsvandra med våra nattvandrare senare på natten.

Under kvällen och natten sker (som alltid) koordinerade åtgärder i syfte att öka vuxennärvaron och tryggheten och minska risken för missbruk och brottslighet. Detta i samverkan mellan LPO Kungälv-Ale, Ale kommuns säkerhetsenhet, fältenhet, vaktbolag och våra nattvandrargrupper.

Titta gärna på förra årets livesändning från Ale Torg.
Vi behöver alla ta vårt ansvar, ge våra ungdomar rätt att fira, men på ett sätt som passar dem. Dessa tillfällen finns våra överordnade tjänstemän och chefer och håller koll på vår verksamhet via våra hemliga FB-grupper och styr vandrarna, coacher, fältare, polis mm.

Samverkan är bäst när den är konkret!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s