Normbrytande beteende

Den här filmen beskriver varför kommuner behöver prioritera brottsförebyggande arbete och vad som krävs för att arbetet ska bli effektivt. Filmen riktar sig till kommunala beslutsfattare och politiker.

Jag har ofta samtal med Dzemal Sabovic som är strategisk samordnare trygghet och missbruksprevention i Ale kommun. I Trollhättan är ju ofta samtalen i vår trygghetsvandrargrupp där våra brottsförebyggande strateger finns med för att ge oss råd och stöd. Det roligaste med dessa personer är att de är nästan lika duktiga som jag på sin ämnesområden som jag, (eller om det är tvärs om) 😉

Vilket är kommunens uppdrag när det uppstår otrygghet i en stadsdel? Oroligheter som uppstår på grund av kriminalitet, eller yttrar sig i kriminella handlingar, är polisens uppdrag att hantera. Det är polisen som i första hand agerar för att motarbeta brottslighet och otrygghet.

Kommunerna har några olika insatser att sätta in för att påverka en uppkommen situation och komplettera polisens insatser. Det huvudsakliga uppdrag är långsiktigt förebyggande genom exempelvis väl fungerande skola, socialtjänst och brottsförebyggande arbete.

Kommunerna arbetar kontinuerligt med trygghetsfrågor i samverkan med olika aktörer som fastighetsägare och polis. De olika aktörerna har olika ansvar och möjligheter att agera. Exempelvis är det fastighetsägaren som har ansvar för säkerheten i sina lokaler och polisen har i uppgift att beivra brott. Som kommun arbetar vi med både direkta och förebyggande insatser.

Det roliga är ju att man gör en direkt insats för att öka tryggheten. Så fort det kommer in orosmoln till kommun eller polis om normbrytande beteenden, så kommer information till oss Trygghetsvandrare och kan nästan sätta in insatser samma dag. för att öka tryggheten. Vi ser ju vilken trygghet vi ger de personer i området, och ofta kommer fler insatser från ordningsvakter och polis, och då kan vi samverka. Naturligtvis får vi inte reda på allt, men tillräckligt för att göra en trygghetsskapande insats. I Trollhättan är vi oftast ute varje kväll och vandrar i en eller flera stadsdelar, speciellt de som nämns i media.

Många gånger får vi info om att det kan finnas droger på vissa ställen från allmänheten, och då kan vi besöka platsen. Ser vi då att det finns möjlighet till att det förekommer är det bara att kolla telefonkortet och ringa fältarna, socialjour, är det inom kommunens bevakningsområde, så har vi ju även till kommunens bevakningsbil. Mycket av arbetet är ju inriktat på TUTI, tidig upptäckt, tidig insats, och om möjligt lämna polisen utanför. Detta handlar ju om att förebygga så mycket lidanden som möjligt för individen själv och de i dess omgivning.

Mycket av det vi upptäcker hamnar i den lokala lägesbilden som ges ut varje vecka till alla viktiga i kommunen, så kan alla rikta in sig på att komma till rätta med det.

Bara en sådan sak som att kunna ringa ungdomscoacherna/fältarna och rådfråga i olika situationer ger ju oss trygghet. Mycket av arbetet med TUTI handlar om tidiga insatser, att minska både lidanden och kostnader, vilket är av stor vikt.

Innan jag började skriva detta inlägg så kollade jag vår lokaltidning och vad som skrivits om detta.

Här är några exempel.

Inbrott och skadegörelse på Strömsvallen igen.
https://www.ttela.se/nyheter/lilla-edet/inbrott-och-skadeg%C3%B6relse-p%C3%A5-str%C3%B6msvallen-igen-1.33823395

Inbrott och skadegörelse på Slottscafet igen.
https://www.ttela.se/nyheter/lilla-edet/str%C3%B6ms-slottscaf%C3%A9-vandaliserat-1.38547071

Flera bränder i papperskorgar – igen
https://www.ttela.se/nyheter/lilla-edet/flera-skadeg%C3%B6relser-i-lilla-edet-1.39480089

Kommunen bostasföretag Edethus ryter till
https://www.ttela.se/nyheter/lilla-edet/edethus-vd-ryter-till-1.39389659
– Vidare vill jag att vi får igång en dialog om problemet med skola, socialförvaltning, polis och inte minst föräldrar, säger han till TTELA.
Skadegörelsen i Lilla Edet har kostat Edethus ungefär en miljon kronor under 2020, som TTELA skrivit om tidigare. Av de pengarna har 370 000 kronor gått till krossade rutor och klotter.

Ökad skadegörelse
https://www.ttela.se/nyheter/lilla-edet/%C3%B6kad-skadeg%C3%B6relse-i-lilla-edet-1.39338925
En annan aktör som engagerar sig för att minska skadegörelsen är Trygghetsvandrarna, kommunens ideella resurs.

– De är mycket lyhörda mot problematik som uppstår och gör ett bra jobb med att försöka förebygga brott genom sin närvaro ute på stan, säger Victor Prästbacka.

Vandalism på Fuxernaskolan igen
https://www.ttela.se/nyheter/lilla-edet/%C3%B6kar-bevakningen-efter-ny-f%C3%B6rst%C3%B6relse-1.34876655

Navos Pizzeria hade fyra inbrott på tre veckor. Här har även jag promenerat runt på naten med vovven för att hålla koll.
https://www.ttela.se/nyheter/lilla-edet/pizzeria%C3%A4gare-efter-flera-inbrott-jag-t%C3%A4nker-inte-ge-upp-1.42041658

Ungdomar misstänks ha eldat och krossat rutor på gamla badhuset
https://www.ttela.se/nyheter/lilla-edet/ungdomar-misst%C3%A4nks-ha-eldat-och-krossat-rutor-p%C3%A5-gamla-badhuset-1.38568446

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s