Våldsbejakande extremism

Vår kommunpolis håller föredrag om situationen i kommunen, Sverige och Världen. Dessa träffar är oerhört viktiga för oss som jobbar ideellt med trygghetsskapande åtgärder i kommunen. Även om vi är frivilliga så går vi på dessa möten på vår fritid för att kunna vara till hjälp och stöd för våra kommuninnevånare.

Ett av alla ämnens som tas upp på de olika träffarna är våldsbejakande extremism. Våldsbejakande extremism kan vara allt mellan självmordsbombare till klisterlappar på elskåp och lyktstolpar.

Även mannen för massakern i Christchurch, Nya Zeeland tog tillfället i akt att visa sin tillhörighet till vit makt genom handtecknet för ”White Power”. Så det finns många sätt att visa extrema åsikter.


När jag promenerade genom centrum för några dagar sedan så hittade jag ovanstående märken på flera ställen. Wilma från Uddevalla som mördades och styckades av sin pojkvän. På bilden syns ju runan för ”liv” men vänder man på den så symboliserar den död. Tillsammans kan också märken betyda martyr. I nutida språkbruk används ordet i en bredare betydelse, avseende personer som dödats, straffats, utsatts för våld eller andra övergrepp på grund av sin grupptillhörighet eller sitt ideologiska engagemang. Kolla gärna center för våldsbejakande extremism CVE.

I de båda kommuner jag trygghetsvandrar skall dessa anmälas via kommunernas app, både för att kommunerna skall få vetskap om ”vit makt” men också att de skall ta ner märket, då det räknas som våldsbejakande extremism. Sedan lång tid tillbaka vet jag att jag inte skall ta ner dessa märken själv då de kan vara minerade med rakblad, sprutspetsar och nålar, för att skada mig.

När jag får svar på min anmälan så står det bland annat, ”Vi kan försöka kolla upp en sådana här klisterlappar på stolpar. Men det är även ok om man som kommuninvånare rycker bort klistermärken.”.
Det viktigaste för mig var inte att märken skulle tas bort, utan att kommunen skulle få kännedom om att det finns våldsbejakande extremism i kommunen.

Läs gärna ”Nazisthat mot Norrköpings stadsmuseum”, ang rakblad på SVT

Vi vet att dessa extrema rörelse har ökat sin aktivitet den senaste tiden, inte minst nu under pandemin, som det blivit mycket vanligare. Redan 2017 gick många småkommuner i Bohuslän ut med detta i radion och säger bland annat: – Vi är nog ganska naiva när de kommer till den här sortens rörelser. Vi behöver en plan som beskriver vit makt-rörelser, jihadistiska rörelser och liknande, säger Åsa Karlsson (S). 

En lyssnare berättar i samband med inslaget: Hon berättar att det låg flygblad från Nordiska motståndsrörelsen i hennes brevlåda senast i lördags.

– Det var två killar och en tjej som gick i postlådor och klistrade upp plakat och små grejer på stolpar, berättar lyssnaren. Kolla gärna på P4 Väst

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s