Effektiv samordning för trygghet – EST

Fältgruppen i Ale gick den 5:e november ut med följande info på Facebook:

Vi på fält hittar ofta stora mängder av gräddsifonpatroner/lustgaspatroner (N2O) på många platser runtom i kommunen. Vi vill uppmärksamma den fara som gasen kan innebära och också uppmuntra er föräldrar till att prata med era ungdomar om den fara som inhalering av gasen kan innebära.Lustgasen är inte narkotikaklassad och därmed inte olaglig men den är långt ifrån ofarlig. Stora mängder av gasen kan nämligen ge förödande konsekvenser på både kropp och hjärna. Gasen ger ett kortvarigt rus och inhaleras ofta genom en sifon. Den intas ofta i stora mängder vid samma tillfälle och ofta i kombination med andra rusmedel eller alkohol. I kombination med andra rusmedel ökar också riskerna med gasen.I sjukvården kombinerar man lustgasen med syrgas medan den som inhaleras från gastuber är en mer koncentrerad dos. Den koncentrerade lustgasen kan vara mycket kall vilket kan ge skador i näsan, läpparna, stämbanden och i de övre luftvägarna. Den största risken med gasen är att den orsakar syrebrist vilket kan leda till medvetslöshet och hjärnskador. Syrebristen kan också orsaka tillfällig försvagning av hjärtmuskeln, försvagning av kroppens skyddsreflexer och i värsta fall plötslig död. När gasen missbrukas under längre tid finns det också risker för neurologiska skador, balanssvårigheter och kan också påverka benmärgen.

Dzemal Sabovic är strategisk samordnare trygghet och missbruksprevention på Ale kommun. Han arbetar efter metoden EST Effektiv samordning för trygghet. I Trollhättan arbetar vi på samma sätt och vi Trygghetsvandrare är mycket nära i det arbetet med snabba korta kommunikationsvägar, oftast via Facebook. Så fort vi trygghetsvandrare har varit ute och tagit våra rundor i kommunen, så rapporterar vi och redan dagen efter har våra upptäckter nått alla viktiga grupper i samhället. Samma sak när det gäller info ovanifrån, den når oss flera gånger varje dag, via samma vägar.

Som Trygghetsvandrare saknar jag dessa snabba vägar här i Edet. Vi fick fick info i juni om dessa patroner från kommunen. Skickade in info direkt till kommunen när vi gjorde en större upptäckt men blev ombedd att spara det till 14-dagars rapporten.

Många händelser har vi tid att planera ett par dagar men det finns även tillfällen då vi kan vara igång på 10-15 minuter till att skapa lugn och ro.
Dzemal arbetar både med oss frivilliga men också direkt med kommuninnevånare.

Lyssna gärna på honom här om gräddsifonpatroner i en intervju i P4 Göteborg.

Exempel på lägesbilder

Exemplen ovan kommer från BRÅ:

Gemensamt för dessa är ju att olika aktörer vet var problemen är och hur vi skall agera.

När det gäller all förstörelse vid Fuxernaskolan så hade vi Trygghetvandrare kunnat anpassa oss att vi håller ögonen öppna fram till 22-tiden och att sedan väktare tar över, de dagar vi av erfarenhet vet att det är problem. Fredag och lördag kan det kanske vara fram till klockan 01. Beror ju på hur mycket kommunen vill satsa på oss frivilliga.
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s