Våldsbejakande extremism

I helgen som var exploderade min telefon av samtal, SMS och meddelanden på messenger. Hade sovit middag en stund och är jag gick upp tog jag med telefonen som hade legat på laddning, och då såg jag att den blinkade ilsket mot mig. Många nummer jag inte visste något om, men ett par nummer som var i min telefonbok. Men hann inte göra något utan då ringde det på messenger och jag svarade.

– Hej det är jag, det är en massa nazister på byn…
– Va, säger jag…
– Det är fullt med folk från NMR, här, mer än 50 personer…

Jag kunde inte annat än att lyssna på personen och sedan berätta att jag hört ett rykte om att det skulle ske, men inte här…

Efter samtalet ringde jag polisen och berättade vad som var på G.
Kollade mobilen, ring mig snarast, ring fort, hjälp…
Ett meddelande löd ”Tror du det är sant det som händer där?
Jag kunde bara svara vad jag visste.

Tog en tur med bilen och kunde konstatera att det var ett märke på en jacka jag kände igen, så visst var det sant.

Men varför tar så många personer kontakt med mig, kommunen har en säkerhetschef som bör ta hand om detta, inte jag. Jag är bara en simpel medborgare, en person som trivs med att trygghetsvandra i mina två kommuner.

Visst är det roligt att man är betrodd, men jag har ingen utbildning i detta med sådan här krishantering, eller hur man skall agera. Jag har jobbat som busschaufför, filmarbetare, jordbrukare, tidningsbud, men detta…

En person kallade mig ”Privatspanaren”. Jag vill inte vara en privatspanare, eller något annat. Jag vill vara den anonyma människa jag har varit, sköta mitt jobb, arbeta ideellt med det jag tror på.

Jag förstår att människor tycker det är jobbigt och att dessa organisationer sprider rädsla med sin närvaro. Men vad skall jag kunna göra?


Samtidigt har vi våra grundlagar som Sverige vilar på, som är en del av vår demokrati. Det jag såg, kunde inte heller anses som ”hets mot folkgrupp”, möjligen några jackor. Mötet gick lugnt tillväga, men samtidigt känns det inte okey att dessa kunde lura sig till att hyra lokaler här, för sitt möte. Känns olustigt på många sätt…

Men nästa gång hoppas jag att jag slipper bli spindeln i nätet, och slipper detta.
Har inte ens gått igenom alla meddelanden jag har fått på telefon. Men har i alla fall hämtat mig från chocken över vad som hände.

Så här skriver Wikipedia om organisationen
Nordiska motståndsrörelsen, är en nordisk våldsbejakande nynazistisk organisation. Organisationen är förintelseförnekande och antiglobalistisk. I Sverige är NMR också ett politiskt parti, i form av en parlamentarisk gren inom organisationen. Organisationen vill genom revolution ”skapa en nordisk nationalsocialistisk republik bestående av de nordiska länderna Sverige, Finland, Norge, Danmark, Island och eventuellt även de baltiska länderna”. Organisationen har flera gånger kopplats till politiskt motiverade grova våldsbrott inklusive mord, bombningar, grov misshandel och tillverkning av egna vapen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s