Tänd ett ljus – #brinnförjosefin

ingrid

Tittade på programmet om Josefin Nilsson på SVT och än en gång förfasas jag över den grymhet en del av oss män använder oss av. #MeToo skulle börjat mycket tidigare, eller var det nu det var viktigt att det började?

Redan på 80-90-talet när jag var bussis så mötte jag många av dessa kvinnor som blivit utsatta, och fram tills att bubblan sprack, trodde jag att de levde i världens lyckligaste äktenskap/förhållande. I de flesta fall handlar det inte om något sexuellt utan om dominans. Vi vet att forskningen säger att de flesta som råkar ut för mäns våld är män. Unga män som när de fått något i sig på krogen, tror att de kan förändra världen med våld och hot. I Trollhättan vill krogarna ha öppet längre, och där säger polisen nej, och vi trygghetsvandrare står bakom dem i detta. Vi behöver inte mer våld på stan, utan mindre. Vi behöver visa kärlek och omtanke för varandra.

Varför trodde jag att en av de män i min närhet, var den bästa make/fader, tills bubblan sprack. Vi vet att våld i nära relationer är något som ökar, och jag hoppas på att det beror på att fler vågar anmäla. Det är samtidigt ett av de svåraste fallen att utreda, då sådant oftast sker inom huset fyra väggar och i avsaknad av vittnen. Ord står mot ord, som vi populärt kallar det. Hade jag vetat om detta tidigare, så hade kanske en del av mina kvinnliga släktingar fortfarande varit i liv.

Vi medmänniskor måste vara med varsamma över det som vid en första anblick kanske inte är så perfekt som det kan verka. Vi vet att många av dessa kvinnor är så nedbrutna mentalt så de orkar inte ta striden själva.

 

View this post on Instagram

#brinnförjosefin Brinn av helig vrede mot män som slår och förtrycker. Brinn för kvinnorna som inte vågar gå, som inte orkar. Och brinn för Josefin, mot alla de kulturchefer som skyddade, som tystade ner, som tyckte att en full teatersalong och ett ”manligt geni” var viktigare än en sönderslagen och livrädd kvinna. För så är det. När Josefin Nilsson misshandlades och hotades till livet fanns inget #metoo. När Örjan Ramberg dömdes för misshandel och olaga hot 1997 gjordes ingenting för att stoppa honom. Tvärtom. 1997 fick han spela för fulla hus på Dramatens Stora Scen, i rollen som den kvinnohatande Petruchio i Shakespeares allra mest misogyna pjäs, Så tuktas en argbigga, och fick ”lysande” recensioner för sin trovärdiga rolltolkning. (Domen med hans namn är offentlig, och har varit det sedan 1997. ) Dokumentären om Josefin Nilsson finns på SVT play, gjord av Anna-Carin Stenholm Pihl.

A post shared by Katarina Wennstam (@katarinawennstam) on

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s