Inspiratör 3 – #MERmänsklighet

47691346_397035537723445_3438447552141678032_n
Och vi tackar kvällens inspiratör Leif Gardtman, skolchef i Lilla Edet, med samma gåva som vi tackat alla våra inspiratörer med en Kexchoklad med texten ”Vilken hjälte”.
För visst är man en hjälte när man lyfter andra?

Inspirerad av Leif, så skulle jag idag vilja gå runt på skolorna i Lilla Edet och ge alla anställda och elever var sin kexchoklad med ovanstående text. När man står på prispallen och man får guldmedaljen runt halsen, så får man inte glömma det trots allt är ett lagarbete, som ledde fram till pallplatsen.

I en insändare i vår lokaltidning kunde man efter valet i höstas läsa följande:

41946183_1832535356794407_4820360736830128128_n

Tack alla lärare!

I en het och spänd valrörelse arbetar modiga och stolta lärare med det viktiga uppdraget att förmedla och förankra respekt för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande demokratiska värderingar som det svenska samhället vilar på.

Ni lärare ska undervisa om politiska ideologier, politiska partier, demokratins principer och Sveriges demokratiska system. Ni ska även undervisa om källkritik och lära eleverna att kritiskt granska information.

I en tid med högt tonläge i den politiska debatten i Sverige är detta uppdrag både viktigt och svårt. Det jobb som ni lärare gör är viktigt för demokratin i Sverige och det ska ni ha uppskattning för.

Tack alla lärare i Sverige, och särskilt tack till alla lärare i Lilla Edets kommun!

Anders Nordgren, verksamhetschef Lilla Edets kommun, Leif Gardtman, förvaltningschef Lilla Edets kommun

Skolans roll är inte bara att lära baren att ett plus ett är två, utan även vila på demokratisk grund, vara källkritiska och lyfta alla individer till att bli medborgare i samhället. Att dra en skarp gräns mellan vad skolan och vad föräldrar och vi övriga medmänniskor skall göra, går knappast. utan vi alla måste medverka till att skolan kan få bästa möjliga klimat att arbeta i. Ja, det gäller inte bara skolan utan hela samhället. Personligen har jag ju länge arbetat på sociala medier om att vi måste lyfta det positiva mer. Samtidigt arbetar jag i mer mörker, för att lyfta enskilda människor, ge dem stöd att våga ta nästa steg.

Genom att lyfta andra, så lyfter man sig själv, det var ett viktigt budskap från Leif.

20190328_193143.jpg

Leif som var kvällens inspiratör och satt i blickfånget, dit vi alla satt och tittade, valde att genast lyfta oss alla andra till att bli delaktiga.

20190328_205326.jpg
Leif visade direkt hur han ville ha sin kväll, där vi alla blev en del av ett dialogsamtal, istället för en mer traditionell föreläsning. Ett samtal där vi direkt blev inkluderade och involverade och fick göra vår röst hörd. Två ögon att se med, två öron att höra med, gjorde oss lyhörda för varandra, men också en mun att formulera våra tankar i demokratisk anda. Leif tog flera exempel ur sitt liv, där han lyft de svaga, i vissa fall värstingar, till att ta fram andra sidor hos dem, sidor de knappast själva visste att de hade. Gillar framförallt hans pedagogiska nästintill filosofiska tankar om alla människors lika värde och demokrati i skolan.

Tack Leif för ett mycket inspirerande möte, ett möte där vi lärde oss att inte bara lyfter lärarna, eleverna, och andra i skolvärden. Ett möte där vi inte bara lyfter innevånarna i Lilla Edet, utan gemensamt lyfter hela Lilla Edet. Allt under parollen #MERmänsklighet.

Nu förtjänar vi alla en kexchoklad, GRYMT  JOBBAT!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s