Inspiratör – #MERmänsklighet

Rosa3

I går var det dags…
Efter vår Kick-Off tillsammans med Lilla Edets kommun och deras #Kulturtisdag då Christian Wass var det stora dragplåstret, så hade vi nu vår första träff i studiecirkelform under parollen #MERmänsklighet.

Jag hade bjudit in en kompis, som liksom jag brinner för våra medmänniskor, och han fick berätta om sitt projekt ”Dator till flyktingar” Daniel ”Rosa mannen” Johansson, har vid olika skeenden i livet funderat på hur han kan hjälpa människor som har det svårt, och det enda han kunde var datorer. Detta praktiserade han första gången när delar av radhusområdet där han bodde, brann ner.  Han fick hjälp av vänner att samla in datorer så de drabbade kunde får kontakt med omvärlden, betala räkningar mm.

När sedan flyktingvågen kom 2015, ställde han sig frågan, vad kan jag göra denna gång, och det enda han kunde, var datorer. Så än en gång drog han igång sitt projekt samla in datorer, till de som flytt sina hemländer. Ett skäl var ju att de skulle kunna hålla kontakten med sina när och kära, men också att de behövde lära sig svenska språket och kulturen här.

Hans projekt tog hela tiden nya vändningar och propotionerna växte, precis som våra ögon. Våra munnar blev till fågelholkar och jag hittade två hakor på golvet när vi städade efteråt (de återfås mot beskrivning). Daniel hade hela tiden förmåga att överraska både verbalt och med bilder. En av bilderna som fick det att gå ett sus genom salen, var när han hade fått in ca 100 laptops i ett svep. Var gör man av dem? Jo man ställer dem fem och fem på varje trappsteg i trappan….

Jag som visste mycket om det arbete han gjort och sett en del bilder, kunde ju sitta och titta på de övriga deltagarna och deras reaktioner. Så för mig blev det en dubbel positiv upplevelse av det han berättade.

Till dags dato har Daniel fixat 499 laptops. 126 stationära datorer har förmedlas till flyktingfamiljer och flyktingar samt datorsalar på 11 asylboenden.

Tyvärr finns det också en baksida på ett sådant engagemang och det är hat och hot som kommer som en räkning på posten, och även där fick vi en hel del att fundera på. Därför är det viktigt att vi medmänniskor uppmuntrar men också ger stöd till varandra, för att man skall kunna driva ett sådant engagemang.

Vad är då #MERmänsklighet?
42738380_2010311249027155_8897092936269824000_n#MERmänsklighet Sverige vill skapa gränsöverskridande mänskliga möten och goda samtal i verkliga livet. Syftet är att stärka vår demokrati genom att värna mänskliga rättigheter, jämställdhet och ett hållbart samhälle.

#MERmänsklighet är en fortsättning på #ViMåstePrata Med stöd från folkbildningsrådet fortsätter #ViMåstePrata att stärka folkbildningens demokratiarbete under 2019. Det blir åtta regionala samlingar, en stärkt demokratitalarbank, utveckling av det digitala dialog-forumet Sverigepratar och samtalskort om demokrati.

En av intiativtagarna till detta är Hédi Fried
Psykolog, författare, överlevande.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s