Bankkort en värdesak

För några dagar sedan stals en 160 kilo tung betalmaskin på en inrättning här i Lilla Edet. Min första reaktion när jag såg inlägget var om detta var sant, då ingen hänvisning fanns till något ställe där detta kunde verifieras. Ja tyvärr förekommer det sådana nyheter emellanåt på FB, bara för att misskreditera företag.

Efter lite googlande så kunde jag konstatera att det som inträffat var sant. Vad gör man med en 160 kg tung betalmaskin? För det första, varför stjäl man det? Jag liksom fler med mig tror den är stulen för att fraktas utomlands. I Sverige är nog marknaden för liten. Samtidigt vet de flesta ägare av dylika maskiner att man inte förvarar några större summor i den.

Någon kom med ideen att nu skulle alla skimmas. Nej, så skimmar man inte, utan då måste man sätta något på apparaten som läser magnetremsan och också någon läsare för att se vilken kod man slår in. Och är det de nya korten, så kan man ju ed lätthet läsa dem på ca en meters avstånd med rätt teknisk utrustning. Så då är det lättare att stå utanför Systemet eller ICA, och läsa korten. Vid en banomat får du kortinfo via digital avläsning och sedan fotograferar tangentbordet med värmekamera, så har du även snabbt tillgång till koden. Det kallas skimning.

Idag finns det saker att köpa för att skydda korten, pass mm, från skimning, så jag skällde frågan i en ortsgrupp här och frågade hur många som hanterar kort o dyl, säkert?

På baksidan har du också en kod, tre till fyra siffror som kallas VCC-kod, eller liknande. Den använder du till exempelvis vid internetköp. Hur många tänker på att skydda den koden när du står med kortet i handen. Gömmer du koden bakom en finger eller i handen? Den måste ju också skyddas från obehöriga. Men du får heller inte skrapa bort den, då kortet blir ogiltigt. Så en liten tejpbit, om du måste lämna ifrån dig kortet. Då ser du på tejpen om någon har försökt läsa koden. Dock räknas även det som åverkan.
Nu har många försäljningsställen på nätet ytterligare en säkerhet och det är att du måste legitimera dig med Bank-ID eller en engångskod som sänds via SMS till din mobil.

Hur skyddar du dig?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s