Helt Sonika, en adventskonsert

Förra året fick jag förfrågan om jag ville serva Kören Helt Sonika inför och under deras spelning i Fors kyrka.

Visst hade jag skött stora evenemang i vår kyrka tidigare, men nu var det mycket ljudmix som skulle skötas under själva framträdandet. Men, man måste våga och prova sig fram. Även jag då var en nybörjare, så tyckte jag att vi fick ett fint samarbete. Så i år när jag fick frågan, tidigt i höstas, så blev mitt tveklösa svar, ja!

Så en onsdag för några veckor sedan, så kom kören och vi satte igång med övning och träning. Så medan de tränade sin sång kunde jag småpyssla med en massa saker i kyrkan och även vara kaffepåsättare mm. Vi testade ljud, mikrofoner, belysning. Och medan de övade utan min hjälp så kunde jag byta ut alla 56 ljus i våra kandelabrar och adventsljusstakar. Att få livemusik under arbetet är inte fy skam….

Så igår var det den stora dagen.

Jag var där i kyrkan strax före klockan 15 och kunde då öppna upp och förbereda. Underbara körmedlemmar som hjälpte till med en del tunga saker. Och inte minst öppna upp kyrkan för kvällens begivenheter. I år kände jag körledaren Anita Svenson lite mer och kunde läsa henne och förstod bättre hur hon tänkte. Så jag kände mig tillfreds och trygg med hela eftermiddagen och kvällen. Att få jobba med dessa proffs är verkligen ett privilegium. Så under två timmar kunde vi finslipa våra färdigheter för att hitta en perfekt balans i arbetet och inte minst i framförandet. Jag hann också över till församlingshemmet och brygga kaffe medan prästen kom med tilltugg i olika variationer. Det var populärt, av vad jag förstår.

Medan de fikade så kunde jag förbereda kyrkan inför kvällen. Över 70 stearinljus skulle tändas, vilket bara det tar sin tid. Psalmböcker och programblad skull fixas fram, och naturligtvis fick jag en hel del hjälp av kyrkvärden under den sista timman. Ju närmare klockan kom 18, ju mer folk strömmade till. Kören kom och gjorde sig beredda och även prästen. Då fick han och jag samtala om de sista praktiska sakerna som skulle ske under konserten. Då var de flesta besökarna redan på plats i kyrkan.

Prick kl 18 gick prästen fram till ambon för att hälsa Välkommen. Jag fixade så han hördes och när det var dags för klockringning fick jag tränga mig ut bland körmedlemmar och starta klockorna. Medan klockorna ringde så tågade kören in till koret för att inta sina platser, medan jag smög efter för att fixa till podiet och notstället för dirigenten. Strax därefter kom första musiken igång och jag fick springa ut och stänga av klockorna.

Mina ”noter” hade jag förberett noga, så jag visste när jag behövde vara på min vakt. Så jag hann med en del praktiskt arbete bak i kyrkan, medan jag viftade på höfterna till körens sång. Det är skönt när man kan smyga undan i ett hörn där man verkligen kan släppa loss, både de lurviga och låta fläsket dallra. Vid solisternas framföranden skulle ljudet fixas, och då var det tryggt att veta var ungefär på skalan respektive sångare skulle vara. Sedan är det stor skillnad på inställningar när kyrkan är tom, respektive mycket folk, men då får man justera upp ljudet.

En bejublad konsert med mycket applåder, proffsiga sångare och en lika proffsig pianist och inte minst körledare. Vi skall inte glömma av vår präst som också är proffsig, och ett nöje att arbeta med.

Så tack till alla för två fina kvällar med mycket och vacker musik och en lyckad konsert.

En reaktion på ”Helt Sonika, en adventskonsert

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s