Färdtjänst, var god vänta.

Strul, strul, strul…

Ja det är sammanfattningen med brors resor till och från jobbet med färdtjänst.

Sedan vi flyttade till Lilla Edet har det bara varit strul. Först visade der sig att Lilla Edet, inte har det som finns i många kommuner, sk arbetsresor. I Trollhättan gode vi så att vi betalade via autogiro en gång I månaden samma pris som busskortet kostade för den resan han skulle ha. Dvs 1190:- i månaden. Då gällde det resorna mellan hemadressen och arbetsplatsen. Övriga resor betalades direkt till chauffören enligt ordinarie taxa. I Lilla Edet finns inte arbetsresor utan han betalar 129:- resa, gånger 2 per dag ca 20 dagar i månaden.

Första tiden var det strul med att de skulle hitta hit, vilket jag kan förstå, men när det väl hade börjat fungera, då hade Västtrafik skrivit nya avtal med nya utförare. Först funkade det jättebra, men sedan brakade helvetet lös totalt.

Dyker ingen bil upp på morgonen, och jag får sitta och ringa förseningslinjen. Tiderna som är bestämda har färdtjänsten själv tagit fram.

Men vad händer om bilen är försenad och han kommer för sent till jobbet? Löneavdrag naturligtvis och ingen kompensation från Västtrafik. Hur många gånger det har skett har jag tappat räkningen på. En morgon hade de på eget bevåg avbokat resan så de fick beställa en ny resa.

Nu är ju jag hemma nästan var morgon så jag kan hjälpa till med de problemen. Men bror mår inte bra av detta. Men det är lika struligt när han skall hem. Det finns fasta tider för honom, vilket också Västtrafik har gett oss. 15.45 är avfärden. Några gånger har det hänt att chauffören ringt till mig att de är på plats 5, 10, 15 minuter före så han kan komma ut. Han kan inte gå ut förrän han har slutat. Beror det på att det är vanliga färdtjänstresor och inte arbetsresor, som de hade i Trollhättan? Enl Trollhättans stad, så får de inte skilja hur mycket som helst i väntetid mellan önskad tidpunkt och verklig tidpunkt, när det gäller arbetsresor. En gång kom ingen bil, och jag ringde förseningslinjen och fick till svar att de ombokat resan med en timme tidigare avfärd, utan att en meddela oss. Inte nog med det, så fick jag höra att då han inte dykt upp åkte bara chauffören iväg utan att meddela att ingen dykt upp. Numera ringer jag var dag klockan 15.50 för att kolla om taxin dykt upp. Har den inte dykt upp 10 minuter efter beräknad avfärd så ringer jag förseningslinjen. Två gånger denna vecka har Västtrafik ring mig. I onsdag hqde chauffören glömt att hämta bror så de fick beställa en ny bil. Den skulle gå 16.25. Men kom 16.35, dvs 50 minuter efter beställd tid. I fredags var bilen ca 15 minuter försenad och skulle komma 16.00, kom 16.05.

En annan gång när jag ringde förseningslinjen så var det fel på beställningen. Men de skulle skicka en ny bil. Efter 10 minuter ringde chauffören och sade att han var lite sen, men var på väg. Jag ringer bror och berättar att bilen är på väg. Jag sitter redan i bilen på väg hem. Efter ytterligare 10 minuter ringer chauffören, jag hittar inte din bror…

SUCK, Nu var det plötsligt TVÅ bilar som skulle köra honom. Vad gör man? Vem skall jag skylla på?

Kommunen som inte kan fixa arbetsresor? Västtrafik som inte har ordning på sina beställningar eller är det utföraren som inte sköter sitt uppdrag. Jag ser på bror att han blir mer och mer stressad av detta, även om han inte själv kan sätta ord på händelserna, så ser jag det på honom. Förra veckan kom han inspringande från taxin, du måste gå ut till chauffören och prata. Chauffören berättade att han fått en ny bil men kortterminalen gick fortfarande till den gamla ägaren. Så han kunde inte ta betalt med kort. Jag fick swish över pengarna till chauffören. Vi har skaffat ett speciellt konto för färdtjänsten och kopplat ett betalkort till det, istället för att han skall betala 129 kronor kontant. Men jag bävar för den dagen då det är strul och någon vägrar att köra honom. Vad gör vi då?

Nu får det vara nog med strul…

3 reaktioner på ”Färdtjänst, var god vänta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s