Färdtjänstavgiften femdubblas

20140216-150510
Hur mycket skall man acceptera i avgift för resor till och från jobbet?
Ett skäl att flytta var ju att få ner våra kostnader och kunna njuta mer av livet, men vad händer? Avgiften för arbetsresor nästan femdubblas. I gamla kommunen betalade han 1190.- lika mycket som det kostade med allmänna kommunikationsmedel, dvs buss och deras månadskort. Där hade kommunen ett beslut som säger att ha färdtjänst, så har du per automatik rätt till resor till arbetet för samma pris som månadskort.

I vår nya kommun kostar månadskortet samma pris, men här finns inget beslut om att subventionera resor till arbetet, utan här blir det normalt färdtjänstpris på 129:- per resa. Det blir 129:- två gånger per dag, 5 dagar i en normal vecka och 20 arbetsdagar per månad. Detta gör en totalsumma på  5160:-, vilket skall betalas kontant varje resa. Bara det att betala per resa, är ett nytt moment som är jobbigt för honom. Bror är inte heller någon höginkomsttagare, vilket gräver stora hål i ekonomin. Vad göra?

Först blev frustrationen total, men nu letar jag efter möjligheter att få ner summan. Kanske kan vi få bidrag från Försäkringskassan, men när jag hörde nyheten igår om att avslag ger högre lön till försäkringskassans tjänstemän, så fick jag hicka. Hur kan man göra så? Högsta summa han kan få från FK är 2616:- Trots ett sådant bidrag så mer än fördubblas kostnaderna för resor till arbetet. Redan för 5 år sedan när produktionen på samhall lades ner i vår hemkommun och flyttade till en annan kommun, så valde ca hälften av de anställda att hoppa av anställningen, varav en del övergick till dagverksamhet i kommunens regi, och med bidrag från försäkringskassan. Men skall bror behöva göra samma sak? Bror har jobbat 31 år på samma stället och har 15 år kvar till pension. Arbetet har fungerat näsan problemfritt under dessa år, och arbetslinjen måste ju även gälla honom.

Jag har nu fått klart med försäkringskassan att bror är berättigad till handikappersättning enligt de uppgifter jag har angivit. Nu gäller det att få ett beslut också.

 

 

 

En reaktion på ”Färdtjänstavgiften femdubblas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s