Barnatro

Har du kvar din barnatro ifrån hemmets lugna bo… Den strofen känner nog en del igen från kanske tidig ungdom eller senare, även om den inte spelas lika mycket på radio mm, som förr.

Jag har min barnatro kvar, och den är viktig för mig. Ja jag är troende, om man så säger. För en tid sedan träffade jag en person som var övertygad om att Gud straffade hen för något, hen inte visste om vad.

Var drar vi gränsen mellan en sund tro och grubblerier om vad som sker oss, våra närmaste eller i vår omvärld? Gud vägleder mig i många och ibland svåra frågor, och det litar jag på.

Men när man börja läsa nya testamentet från morgon till kväll för att finna svaret på varför man straffas för något, då blir jag rädd. Då känner jag att jag och den andra personen har olika Gudar. Min Gud är den moderliga famnen jag hade en gång när jag var liten. Den som kramade om mig när jag var rädd eller ledsen. Även idag blir jag rädd och ledsen och behöver tröst, och då finns även Gud med, förutom de andra nära och kära.

Nu har jag varit hos psykologen två gånger, och vi har fyllt i en massa papper gemensamt och jag enskilt för att det skall skapas en profil av mig och vem jag är… En av frågorna var just om religiösa grubblerier. Nu behöver jag en psykolog och är glad att Gud har skapat dem, så jag får hjälp. Bra va?

Jag jag tror Gud har ett finger med i detta, och jag tar tacksamt emot hjälpen. Men religiösa grubblerier, nej, det har jag inte…

6 reaktioner på ”Barnatro

 1. För mig är religösa grubblerier på många sätt motsatsen till tro. För mig är tro, precis som du beskriver, trygghet och något som gör att jag känner tillit. Medans jag upplever det som att den som grubblar inte nöjer sig med att tro – den vill veta…

  Gillad av 1 person

   1. Ja, precis ☺
    Kom att tänka på en vers jag fick på ett kort för länge sedan:
    Livet är inte så lätt som man tror
    Men det går lättare om man tror
    Tycker det sammanfattar min tro bra.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s