Att börja om

Det har varit tuffa år för mig och bror, med många dödsfall i släkten, sjukdomar inom familjen mm. Sådant känns och det har tagit hårt på mig och bror. Även om vi njutit av livet, så kan inte allt kompensera allt det tråkiga. Vi har bestämt att ta en nystart i livet, även om vissa saker tar emot, så måste det ske. Att bryta det gamla och börja om är inte lätt, men också något som kan ge större hopp inför framtiden. Vi måste våga ta steget och det är dags. Vi har bestämt oss att flytta, till något som passar oss bättre, både storleksmässigt och ekonomiskt. 400 kvadratmeter till två personer, och man städar nästan ihjäl sig, bara det. Det finns andra saker i livet som är viktigare. Jag vill umgås med människor jag tycker om, vill göra ideella arbeten inom ramen för vad jag orkar och kan, med hänvisning till min sjukdom och sjukersättning. Även om jag ibland drömmer om att under skall ske och att jag skulle kunna arbeta heltid, måste jag ändå inse att det inte kommer att ske.

Ja drömmarna överger mig inte, och det känns skönt på något sätt. Men man måste också vara realist, och inse att det aldrig kommer att funka. Så snart startar vårt nya liv, och en hel del gammalt måste bort. Men på något sätt känns det också skönt att bli av med en del gammalt som ”hänger” över en. Så snart börjar vi om, och det ser jag fram emot….

3 reaktioner på ”Att börja om

 1. Pengar hör väl till det minst viktiga i livet men man måste ha så man klarar sig, inte minst bostaden
  400 kvm för två personer är väldigt mycket.
  Men å andra sidan, det kan låta lite absurt, om man har sjukersättning och den är låg, så har man rätt till bostadstillägg, och om ytan är stor och man kan hålla kostnaderna nere, tex snåla med värmen i vissa utrymmen och värma upp billigt, så går det plus.
  Jag vet inte hur F-kassan räknar på två personer som delar men om en person har en sjukersättning på 10.000/månad och en boyta i eget hus på 160 kvm, så slår BT i taket och blir mer än 4.000/månad skattefritt.
  320 kvm borde alltså ge max BT för två personer med så låg inkomst.
  Driften för ett hus på 160 kvm behöver inte vara mer än 3.500/månad. Alltså har man 500/månad ”betalt” för ansträngningarna att hålla kostnaderna nere.
  Men jämför det med att hyra lägenhet.
  För att få max BT ska hyran vara ca 5.000 kr/månad tror jag. I stället för att ”tjäna” 500 kr så kommer man att ”förlora” en tusenlapp.
  Skillnaden är då 1.500/månad och det är mycket för den som har sjukersättning.
  Nu kanske ni har högre inkomster och då stämmer inte det här, men det kanske är intressant att veta.
  På p-mynd kan man beräkna sitt BT ber. på bostadsyta o.d:
  https://secure.pensionsmyndigheten.se/BtpPrognos.html
  Är man yngre och går via FK så är det ändå samma beräkning.

  Gilla

 2. Jag vet verkligen hur det känns när anhöriga går bort i förtid, men jag vet inte hur det är med dina anhöriga, jag vet bara att din mor fick leva länge.
  Min egen bror gick bort 2009, bara drygt 45 år gammal.
  Aggressiv hudcancer och det gick snabbt.
  Han var i Kanada.
  Det man vill är självklart att dom i alla fall inte ska behöva lida sista tiden. Där vet jag faktiskt inte hur det var i hans fall trots att han lät dokumentera sjukdomen med filmer på sig själv, ända in i döden. Han försökte verkligen leva på som vanligt så länge som möjligt och fick dö hemma.
  Jag vet inte hur det är för andra men för mig är det en helt omöjlig känsla att min mor lider.
  Att besöka henne på Gävle sjukhus, avd AVA (akutvårdsavd) blev något jag aldrig kan glömma, det var fruktansvärt.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s