Filmad högmässa i Västerlanda

20170708_144922.jpg

I dag var jag på högmässa i Västerlanda kyrka utanför Lilla Edet. Ja, jag inte bara var med på högmässan, utan jag även filmade nästan hela mässan. Tanken är att det skall kunna visas för dem som inte kan ta sig till kyrkan av olika anledningar, kanske boenden på äldreboenden mm.

Iden föddes av min vän och prästen Tomas Jarvid präst i Dalstorps församling utanför Ulricehamn. Tomas har haft funderingar på att spela in ljudet från sina predikningar i blogg och kyrkans sida. Tomas driver bloggen Vandra vägen under Svenska kyrkans domän. Jag testade detta med att spela in predikningarna med en extern Bluetooth-ansluten extern mikrofon. Funkar utmärkt till både predikningar och kyrkokonserter, viket finns bevis på flera ställen i min blogg.

Nu har grannförsamlingen i grannpastoratet i grannstiftet, givit mig tillstånd att testa och prova mig fram hur det skulle funka, villkoret är att inga besökare syns på bild. I övriga fall så måste personerna godkänna att vara med.

Första tanken var att direktsända via Facebook eller Youtube, men det föll direkt på att det inte finns något nätverk i kyrkan som kan användas och att utnyttja mobilnätet skulle göra slut på min månadssurf på en gudstjänst.

Nu testar vi att filma med mobilkameran i HD, en Samsung 8 (senaste modellen).
Nu blir det lite klipp och klistra för mig när jag kommer hem från Gudstjänsten. Att låta kameran stå på en plats. men att ha en statisk bild hela tiden skulle det bli jättetråkigt att titta på, så tanken är ju att filma lite allmänt material i kyrkan så jag kan klippa in i själva gudstjänsten så att filmen blir levande. Ja lite tester återstår men jag känner mig mycket nöjd så här långt. I dag tog jag det delvis statisk och delvis rörligt. Därtill filmade och fotade jag detaljer i kyrkan, för att lägga till i de statiska delarna.

Kan efterarbetet ta en halvtimma, bortsett från överföring från telefon till dator och att filmen tar ungefär lika lång tid att bearbeta som den är lång, ca en timma, så är jag nöjd.

Jag har själv testat att titta på filmerna på min 32 tums HD-TV som vi har i köket och det är knivskarpa bilder (oftast).

Titta gärna på filmen nedan och kom gärna med ytterligare tips och ideer….

8 reaktioner på ”Filmad högmässa i Västerlanda

 1. Pingback: Webbsänd en bön eller mässa per vecka – Magnus Nystedt

   1. Magnus Nystedt

    Det kan vi säkert göra. Jag tänkte ta upp det i vårt församlingsråd i januari, får se hur responsen blir. Knepigt det där med kyrkofriden. Men jag tänker man borde kunna göra en speciell kortare gudstjänst som bara webbsänds. Då krävs mindre teknik också.

    Gillad av 1 person

   2. Det är inte min hemförsamling, men kyrkorådet där har godkänt att jag får filma men inga kyrkbesökare får ansiktet synas på, eller att de ger lov till att de syns.
    Tanken är ju att filma en del detaljer i kyrkan på ca 1 minut långa. Sedan filma högmässan mer eller mindre statisk och sedan lägga in de filmade sekvenserna och även stillbilder under delar av filmmaterialet för att få en mer levande gudstjänst på film.

    Du kan kolla på denna sida
    https://www.facebook.com/svenskakyrkanilillaedet/

    Gillad av 1 person

   3. Magnus Nystedt

    Låter som ett bra alternativ. Min tanke för att komma igång med något hos oss är att en gång i veckan sända en kortare bön eller liknande bara på webben. Inget problem med besökare, enklare tekniskt.

    Gillad av 1 person

   4. Vet inte om ni har en veckomässa.
    Den första film jag testade var just en veckomässa, som är kortare och där jag filmade hela mässan inkl nattvarden. Då var det dåligt väder och mycket få besökare och alla gav sitt tillstånd till visning.
    Trollhättan har i sin Grupp på FB lagt in en filmad bön. Kolla gärna deras hemsida.
    Nästa riktiga mässa som kommer att sändas är nyårsbönen från den lilla fina kyrkan och då tror vi att det kommer 10-15 personer.
    Tanken är ju inte att webbsändningarna skall ersätta kyrkbesök utan vara ett komplement till, för de som inte kan komma dit.
    En av anledningarna till att inte direktsända var att vi inte har närverk i kyrkorna.
    Hittade förresten din valfilm och jag får gratulera!

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s