En ny trend i kristen tro?

20171224_221657.jpg

Är det pinsamt att vara kristen och att säga att man tror på Gud?
Ja, det har jag länge hävdat, att detta är något som är svårt att erkänna, att man är troende. Kanske inte för sig själv, men för andra.

För några år sedan läste jag en artikel att de då var lättare att komma ut som homosexuell än att komma ut som troende. Är glad för de homosexuella att de vågar vara de de är. När jag på sociala medier checkade in i kyrkan och att jag var på gudstjänst eller högmässa, såg jag vänner som började ”lajka” det. Vänner som aldrig i andra sammanhang sagt ett ord om att de har en kristen tro. En efter en, har de ”kommit ut”, i alla fall i mitt flöde.

Här om dagen läste jag på SVT en artikel med rubriken: Stark pinsamhetsfaktor – därför döljer många sin kristna tro. Även tidningen dagen hakade på artikeln med rubriken: David Thurfjell i SVT: Många kristna tycker tron är pinsam.

Söker man på Google på orden ”kristen pinsamt” så hittas fler artiklar på ämnet. Jag har ju alltid gått mina egna vägar, och har inte varit så bekymrad över att erkänna det, men jag har ingen stämpel i pannan, så det är sällan kyrkan kommit på tal.

Julottan som publicerades 25 December 2017 13:21 har tittats på över 150 gånger
Högmässan som jag lade ut på Youtube 26 December 2017 19:30 har tittats på närmare 80 gånger. Säkert nyhetens behag, men jag räknade med om 5-10 besökare tittar, så kanske det är värt besväret med filmning och redigering mm.

Är det så pinsamt att erkänna att man går till kyrkan för man är troende, då fyller ju webben en intressant funktion, även om jag personligen hoppas fler vågar gå till kyrkan helt öppet, än att smygtitta på webben. För min tanke var inte att att det skulle smygtittas av pinsamhet, utan för att kyrkan kommer hem till dem, som inte kan komma till kyrkan. Samtidigt känner jag att det är viktigare att informera kyrkbesökarna att filmning av gudstjänsten sker, men att det är noga med sekretessen att ingen skall synas i bild, så att de slutar gå i kyrkan för den sakens skull. Ingen skall känna sig besvärad av att det filmas i kyrkan och att de måste kunna känna sig trygga där.

Dessutom har på dessa dagar två olika församlingar i Sverige hört av sig om mina erfarenheter av detta. Än så länge svårt att dra några slutsatser, men skall bli intressant att följa utvecklingen vad som händer framledes.

Så här presenterade pastoratet julottan på Facebook.

Nästa planerade filmning är nyårsbönen kl 16.00 i Åsbräcka kyrka. Välkomna då att titta hur det går till, eller så får ni njuta i efterskott via webben.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s