Ge inte upp för hatet….

 

För en tid sedan blev en av mina vänner uthängd i en ortsgrupp på Facebook. Började oskyldigt men kommentarerna blev värre och värre och jag ansåg till slut att tråden blev en förtalstråd, då kompisen var nämnd i tråden. Jag som blivit vuxenmobbad, vet vilket helvete det kan föra med sig, så jag valde att ta striden för min kompis. Medlemmar i gruppen såg att jag fick ordning på hatet och började tacka mig, men också informera mig om anmälningar bland annat polisanmälningar de gjort mot medlemmar i gruppen.

Jag satt med massor av information men också en/flera administratörer som inte tog sitt ansvar. Är man admin för en Facebookgrupp så har man också ansvar att se till att inte gruppens medlemmar går överstyr i sina kommentarer. Det går inte att friskiva sig från lagen genom att säga att man inte har tid eller lust att hela tiden hålla koll på gruppen, för du har en skyldighet.

Gruppens beskrivning gjorde gällande att den skulle visa det fina från orten, men istället blev det en klagomur. Medlemmar hörde av sig till mig att de inte vågade kommentera just på grund av det ovårdade språket, eller de (förtäckta) hot som förekom.

Facebook tar ju ansvar för brott mot deras communityregler men går det så långt som till lagbrott, så är det polisanmälningar som gäller. Jag tog till buds alla stående medel för att få bukt med det. Fick en utskällning av Admin som också hängde ut mig i gruppen. Jag kunde då skicka kopior på de anmälningar och polisanmälningar som gjort och då blev det annat ljud i skällan och mycket utrensningar av kommentarer och inlägg gjordes. Jag ser också att admins försöker styra upp diskussionerna. Facebook hjälpte mig att ta bort användare, blockerades personer och en person blev även inhämtad av polisen, då den hade skrivit om ett pågående brott, och fick därmed förklara sig.

Så det går att få bort personer på Facebook, och även Twitter. Så ge inte upp.

20170813_141102
Fram tills nu har jag försökt visa den fina sidan av orten, delar med mig av mina bilder.
Delar med mig av blogginlägg som berör orten, och nu vågar personer som inte vågat kommentera, just kommentera och gör sin röst hörd. Vi har faktiskt så mycket fint som förenar och kärleken och omtanken om varandra har kommit tillbaka. Känns som om gruppen mer och mer speglar verkligheten…

Ingen mår bra av hat….

Så här skriver admin i en annan grupp när de förklarar varför de har stoppat möjligheterna till ytterligare komentarer.

snip_20170815195631

Vett och etikett i facebookgrupper:
https://aversioner.se/tag/facebookgrupp/

Ett inlägg kan vara olagligt:
https://www.ekuriren.se/nyheter/ett-inlagg-kan-vara-olagligt/

Du kan bli ansvarig för andras kommentarer:
https://www.svd.se/schultz-hall-koll-pa-dina-kommentarstradar

Vem vaktar facebookgrupperna:
http://www.kreafonbloggen.se/2016/04/12/vem-vaktar-facebookgrupperna/

”Vi är inte diktatorer”:
http://www.ttela.se/nyheter/vänersborg/vi-är-inte-diktatorer-1.4148303

12 reaktioner på ”Ge inte upp för hatet….

 1. Jättebra! Jag anmälde en FB-grupp häromdagen som hette något i stil med ”vi som hatar feta människor”, men det var inte något som FB ansåg var emot reglerna. När vi går till angrepp på människors utseende, ras, religion, sexuell läggning t.ex. får jag panik. Fan att vi inte kommit längre. Vi kämpar på tillsammans.

  Gillad av 2 personer

 2. Jag har inte blivit utsatt för detta så jag kan ju inte säga att jag förstår, så klart. Försöker att markera mot liknande inlägg i de grupper och kanaler jag ser dessa tendenser i men det är väl bara att erkänna att jag önskar att jag hade mer civilkurage och inte tänkte för mycket på om jag själv riskerar att utsättas. Ditt inlägg får mig att tänka till så att jag inte blir en del av de tysta…. Tack för dina ord!

  Gillad av 1 person

  1. Jag är med i gruppen ”jag är här” och deltar i de debatterna. Chocken kom när en bekant omkom i Stockholmsatracken. Överlevde Attacken på Kronan i Trollhättan men klarade inte Stockholm. När jag sedan ser hatet blir jag skogstokig.

   Gilla

   1. Jo. Jag vet. Så är det. Men om vi hjälps åt att bära bördan så kanske det kostar på, utan att göra alltför mycket skada. Och så får man vara självhedrande nog att faktiskt stämma i bäcken om det kostar på allt för mycket.

    Gillad av 1 person

 3. Någon måste verkligen ta tag i sånt. Annars gör ingen det. Ingen vågar. Så en eloge till dig. Samtidigt så är det tråkigt och fruktansvärt att det sker sådant idag.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s