Västra Roten 37 gick upp rök


Det var med sorg och tårar jag besökte Västra Roten 37 i Lilla Edet. Ja, området hette på den tiden Västra Roten där detta hus låg. Huset som numera bara är ett tomt skal, eldhärjades och innanmätet är helt uppbrunnet. En del av Lilla Edets historia har gått upp i rök. Tragiskt men sant.

Som vanligt uppstår i dessa situationer en massa rykten, och vittnesuppgifter och fynd på platsen gör att det talas om mordbrand. Ja, så lyder rubriken hos polisen, och jag tänker inte spekulera mer i frågan. Hoppas dock att det löser sig snart, så att vi kan gå vidare. Jag som gärna promenerar i Lilla Edet har ofta gått förbi här och kikat på huset när de stått där i sin glans.


Ovanstående bild fotade jag förra året när jag promenerade där förbi på en av mina promenader. Kommer nog aldrig att mer få se det sådant igen, då det aldrig blir detsamma att bygga upp på nytt. Även om huset låg lite avsides så var det ändå känt för de flesta i området. Ja, det gör verkligen ont i en, när man tänker på hur fort historien kan ändras. Det har blivit ett tomrum på kartan och ett  tomrum i hjärtat, ite bara hos mig, utan många fler.

I boken Fuxerna sockenhistorik kan man läsa:

Huset Västra Roten no. 37. 
Huset finns kvar och är enkelt uppfört 1 ett plan av timmer, och enligt Älvsborgs lans museiförenings inventering av byggnaden, förmodas den vara uppförd omkring år 1850. Men enligt vad förre ägaren Axel Johansson uppgivit skulle både hans föräldrar och farföräldrar ha bott i stugan. I så fall skulle stugan vara mycket äldre. Det är mycket möjligt att farfadern bott här men endast en kort tid, ty enligt kyrkobokföringen bodde han under tiden 1830-35 1 hus no. 36, i Dåvarande södra roten under Nedergården. Huset, som under årens lopp om och tillbyggts till nuvarande utseende, är av den typ som var vanlig under 17001800-talen. Det är därför Värt att bevara för eftervärlden som exempel på bebyggelsen i Lilla Edet före branden 1888. För Västra Rotens del ar det den enda stuga av denna typ som nu finnes kvar. De nuvarande ägarna Karin 
och Per Johansson från Trollhättan, underhåller och Vårdar stugan pietetsfullt. 
Förste agaren Axel Julius Johansson var fodd 1874 och hustrun Emelia Olsdotter var från Hjärtum. Av någon anledning kallade Axel Johansson sig senare For Mattsson. Axels föräldrar voro arb. Johan Eliasson, född 1833, och hans hustru Christina Maria Andersdotter, född 1840. De hade tre barn.

 

Ann-Britt Johansson är ordförande i Lilla Edets Hembygdsförening. Hon berättar för TTELA. Räddningstjänsten ringde henne vid 04-tiden och när hon då kom till huset hade lågorna lagt sig och man såg mest rök. Men räddningstjänsten höll fortfarande på med släckningsarbete.

– Det är fruktansvärt sorgligt. Det börjar sjunka in att det rara lilla huset är borta, men det är jättetråkigt, säger hon.

Huset är troligtvis från sent 1700-tal. Enligt Ann-Britt Johansson har huset tidigare utsatts för skadegörelse – bara i år har fönster krossats två gånger.

P4 Väst skriver så här på sin sida:

Det finns ingen naturlig orsak till att det började brinna och polisen rubricerar därför händelsen som mordbrand. 

Vid tiotiden på förmiddagen är polisen på plats för en teknisk undersökning. De har en polishund med sig som letar efter spår.

Hittills har polisen hittat en bensindunk som tillhörde hembygdsföreningen. I normala fall förvaras den i ett förråd och används för att fylla på grästrimmern. Nu låg bensindunken intill det nedbrunna huset – tom.

– Nu ska vi söka fingeravtryck på dunken, samlar ihop övriga spår. Det är tråkigt, det är en fin kulturbyggnad som är förstörd, säger kriminaltekniker Jonas Wireby.

Hoppas snart att polisen kan hitta vad som orsakade branden och om det visar sig vara mordbrand, att rätt personer åtalas.

Vad som gör extra ont i mig är att så många gör sina röster hörda med okvädesord, men när det gäller att ställa upp för varandra både form av trygghetsvandrare/nattvandrare och grannsamverkan, så är intresset i det närmaste lika med noll. Känns mycket tråkigt, tycker jag..

 

Det kom fram två filmer på Youtube om Västra Roten, från några som kallar sig Edetgruppen.

Edetgruppen är grupp som bildats i syfte att dokumentera en del av alla de gamla foton och filmer som finns om Lilla Edet.

Deras arbete finns att ta del av på lillaedetbilder.se. Detta är en webbplats med gamla foton och filmer från Lilla Edet.

Kulturskatt

Bilderna utgör tillsammans en kulturskatt skildrande Lilla Edets kommun och dess historia. Edetgruppen har genom sin insamling av material samt förmåga att visa upp detsamma, visat stort kunnande och entusiasm. De har skickligt lyckats att sammanställa materialet och presentera det på ett modernt sätt som gör att många kan ta del av deras arbete.


 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s