Jag, en stolt svensk

flaggstang_original_photo
I dag känner jag mig mycket stolt över att vara svensk. Det mesta tyder på att det var ett terrordåd som drabbade Stockholm i eftermiddags.

Jag såg de första rapporterna om vad som hände där, med då var det fortfarande väldigt osäkert. Men snabbt kom Sveriges radio igång med extrasändningar, SVT Nyheter var igång efter 10 minuter. Polis och myndigheter var snabbt igång och och försökte få överblick över situationen. Trots allt förvirring så kom det i alla fall lite information om vad som hänt, även om den var knapphändigt. Snabbt kom Facebooks safetycheck igång och det plingade till att vän efter vän var i säkerhet. Kändes otroligt skönt.

Men det jag mest är stolt över att över är att det gick så fort att få ut information och att myndigheterna snabbt igång med att säkra området. Misstänker/tror att myndigheterna har tränat inför detta scenariot.

Just nu känner jag en frustration över det som hänt och skulle vilja åka dit och hjälpa till. Troligen skulle jag vara mest i vägen, men om jag får förfrågan tvekar jag inte att åka.

Minns för några år sedan när jag gick på en gata i Trollhättan. Tvärs över vägen smäller det till i en lägenhet på andra våningen. Fönster och fönster ramar flyger ut över gatan och framför mig på trottoaren. Av tryckvågen flyger jag in i husväggen samtidigt som rutorna sprängs omkring mig och det flyger glassplitter. Ut från butiken under kommer en dam springandes och är livrädd och skriker hela trappan är som ett vattenfall och slänger sig om halsen på mig. Hon skakar gråter och vet inte vad hon vill, det enda hon vet är att hon inte släpper taget omkring mig. Kom snart rykten om att en hembränningsmaskin hade exploderat. Snabbt var polisen på plats och snart fick vi besked att det var en varmvattenberedare som exploderat. Inte en terrorattack men skrämmande ändå.

Nu gäller det att vi behåller lugnet, för är det en terrorattack så vill de skrämmas och splittra oss,och det får vi inte låta ske. Satt tidigare och kollade tågtider till Stockholm för att ev åka nästa vecka för att promenera på Djurgården. Nu ser det ut som om jag får jobba, men då skjuter jag på resan en vecka.

Gillar hashtaggen #OpenStockholm. där privatpersoner erbjuder hjälp stöd och värme till varandra… Detta gör mig stolt…

Jag tror på Sverige och vårt fina land. Detta kommer inte att påverka mig, även om detta kommer att förändra landet.

Så tack till alla myndigheter, radio, TV press som håller sig sansade och försöker hålla en professionell ton, även om man på vissa hör en liten darr på rösten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s