Paketmord

paketmord

I en av våra ortsgrupper på Facebook gick diskussionerna höga om varför posten utdelas så sent numera. Vi är idag vana med att kunna välja mobiloperatör efter de önskemål vi har och våra paket skickas med olika distributörer. Min butik i byhålan är ombud för PostNord, DHL och Schenker. På samma sätt är det med postutdelningen där det finns flera olika aktörer. Men på något sätt så har faktaresistensen slagit till där, vilket förvånar mig mycket. Kanske beror det på att vi är vana att gå till brevlådan på eftermiddagen för att hämta in posten, och den ligger oftast där, men vi har inte sett vem som lagt den, och inte heller när. Sedan 1993 råder fri konkurrens även på postmarknaden och alla som håller sig till postlagsstiftningen kan ju efter diverse ansökningar dela ut post. Lagen är ju lika för alla däremot finns det ju möjlighet att ge olika former av villkor, pris och service.

Postnord kör ju ut posten helgfri måndag till fredag, och precis som så många andra så måste de ju anpassa verksamheten till verkligheten.

Vi på VTD kör ju ut morgontidningar som bör vara utdelade innan klocka sex på morgonen. Men i takt med att intäkterna från tidningarna minskar så har vi ju tagit in mycket mer i vår distribution. Vi kör ju också sju dagar i veckan och att då samordna det med post, gör ju att vi kan ge postservice 364 dagar om året, sju dagar i veckan och att de oftast är utdelade innan klocka sex. Så för det mesta blir ju A-posten per automatik Expresspost som Postnord tar extra betalt för.

Återgår vi till mobiloperatören som en gång per månad skall skicka ut stora mängder räkningar. De köper den tjänsten från ett kuverteringsföretag som får en datafil från operatören och sedan printar ut, lägger i kuvert och sedan sänder vidare med någon postoperatör. Om postoperatören har direkt avtal med VTD, så kan de ju även få en datafil från oss, och där även direkt sortera posten efter distrikt och gångordning.

Bankerna gör ju samma sak och använder kuverteringsföretag när de skickar ut sina kontoutdrag. Inte sitter de på banken efter klockan tre och printar ut dessa och sedan slickar kuvert (känner klistersmaken på min tunga)…

Så här beskriver VTD detta på sin hemsida:
De flesta företag och offentliga verksamheter hanterar sina utskick, t ex räkningar och adresserad direktreklam med hjälp av print-företag som trycker och kuverterar massförsändelser i postnummerordning för att hålla nere kostnaderna för avsändaren. Med hjälp av VTD kan dessutom distributionskostnaden minska ytterligare. Via våra samarbetspartners sorteras posten i gångordning redan vid printningen och behöver inte gå igenom stora sorteringsanläggningar, utan levereras direkt till våra distributörer, färdiga att delas ut precis som de går eller kör. Via vårt rikstäckande marknadsbolag MTD samordnas även nationella uppdrag.

Men vi på VTD kan ju via vårt samarbetsföretag inom tidningsdistributionen MTD leverera paket, som kommer direkt hem till mottagaren istället för att du skall hämta paketet hos ombud.

Vill du veta vilka postoperatörer som delar ut post just där ju bor, så finns listan hos PTS

Bilden ovan är en Screenshot från Google Play och ett nytt spel som kommit ut på marknaden och kallas Paketmord..
Här skall du hantera ömtåliga paket så ovarsamt som möjligt för att få så många poäng som möjligt. Postnord försöker stoppa spelet och vi får se vad som händer.
Du kan läsa mer om spelet här 🙂

2 reaktioner på ”Paketmord

    1. Kände att det behövdes en uppdatering på det. Vi har ju inga ombud såsom Postnord eller DHL, mm, så vi levererar direkt hem.

      Det är ju avsändaren som väljer viket företag de vill skicka sina varor med och hur de skall levereras…

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s