Med glittrande ögon

20161224_230941

Att fira jul är inte det samma som när mor och far levde, men samtidigt är våra traditioner viktigare än någonsin. Samtidigt skall man också försöka väva in nya saker som förhoppningsvis kan ge nya traditioner men också behålla något av den trygghet som var viktig, inte minst för bror.

Så för mig består ju advent en del av att lyssna in vad bror tycker är viktigt av de traditioner vi bär med oss sedan lång tid tillbaka. Så att skapa en jul efter våra traditioner är viktigt, samtidigt som vi måste hitta det nya som passar oss. Så jag har hela tiden pratat om vad ha kommer ihåg från tidigare jular och låter honom ta fram det som behövs. Så jularna blir enkla men också ett minne för livet.

Vi var bjudna till vår vän från Syrien för att äta en multikultifrukost. Vi ringde också upp han föräldrar och syskon som är kvar i Syrien och önskade god jul och vinkade till varandra. Det gick snabbt att lära dem säga ”god jul” på svenska 🙂

Tänk så skilda kulturer, och ändå kan vi dela glädje och kärlek med varandra. Kan det bli mer fantastiskt?

Hemma fortsatte vi med förberedelserna för julen. Bror fick sila Glühwein och tömma upp på flaskor. Jag fortsatte med skinkan och sill och sallader. Klockan fem i tre blev det Sanna Nielsen som var årets julvärd och därefter blev det julbord med Kalle Anka. Därefter blev det en middagsvil. När den var avklarad så blev det tomtegröt med Glühwein med schuss och bror tog på luciakronan och delade ut julklappar. Att se dessa glittrande ögon när present efter present kommer till honom. De ögonen är obetalbara.

Vi njöt av TV:n och traditionell tysk julmusik innan klockan klämtade för avgång. Att vandra de 4 kilometrarna under en stjärnupplyst himmel där trafiken nästan var obefintlig och lugnet och friden rådde, var magiskt.

Julnattsmässa med de kända julpsalmerna och inslag med en duo som berikade julnatten med mer modern julmusik. Vilken fröjd, vilken glädje, vilken känsla!

Jul som går i kärlekens tecken, till nära kära, men även tankar på de som lever i krig, hat och i sin förvridna världsbild, fick en tanke. Tänk vad fantastiskt livet ändå kan vara.

God fortsättning till alla med kärlek och omtanke till vänner och främlingar i sinnet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s