Ett riktigt magisk god jul!

god-jul

En god jul till alla, en ny tid är här, och allting kan hända om bara vi vill.
Julen bär minnen, om kärlek och tro.
Låt julen förkunna, att striden är slut… och friden har vunnit åt varje kvinna och man.

Detta är några strofer från Texten ur Låt julen förkunna och som jag känner är viktigare än någonsin.

Biskop Åke Bonnier skrev på sin Facebookvägg följande text, som jag tycker är väl värd att begrunda, oavsett vem du är. Med dessa ord vill jag önska er alla en riktig god jul.

VART TOG JULEN VÄGEN?

I dag nåddes jag av sedvanligt reklammail från en firma som enbart arbetar via nätet och som jag utnyttjat några gånger. I dag, dagen före dopparedagen, förkunnade mailet att mellandagsrean redan börjat. Det var julens glada komersbudskap som välde in i min mailbox. Se vi bär bud till Er om en stor glädje. Redan nu kan ni köpa våra varor betydligt billigare precis som under mellandagarna.

Jag blev alldeles förskräckt vid detta budskap och här var det ingen ängel som sa ”Var inte rädd” utan tvärtom var det ett budskap som på sätt och vis ville sudda ut själva julhelgen och föra sina köpare rakt in i mellandagarnas underbara utbud.

Barn, krubba, herdar, änglar, lamm,, ett hemlöst föräldrapar – inget av detta kunde jag ana….

VARFÖR FIRAR VI JUL?

Tja… för att åtminstone någon gång per år få tillfälle att samlas och säga något uppskattande till varandra och ge presenter, eller för att påminna oss om den gamla folktron på tomtar av något slag (att tomten i själva verket var en ärkebiskop i Myra på 300-talet och som hette Nikolaus och som blev helgonförklarad är det få som känner till.). Vi samlas för att titta på våra klädda granar (tanken på livets träd i paradiset är det nog få som kopplar granen till) och för att äta fläsk i olika former kombinerat med annat.

NEJ, DET ÄR INTE DÄRFÖR SOM VI FIRAR JUL.

Vi firar jul för att Jesus har uppstått från de döda. Nej, jag har inte blivit alldeles rubbad. Vi firar faktiskt jul för att vi firar påsk. När Jesus hade uppstått från de döda började man omedelbart att högtidlighålla söndagen som uppståndelsens dag. Kristi uppståndelse var det viktigaste för de tidigaste kristna. Läs Paulus brev så ser Du att han förkunnar om detta sida upp och sida ned. Om Jesu födelse står det bara i Paulus brev till Galaterna att Jesus var född av kvinna och född att stå under lagen. Det är vad de äldsta texterna säger. Evangelisten Markus som är det äldsta evangeliet talar inte ett ord om Jesu födelse och evangelisten Johannes nämner bara att Gud blivit människa. Evangelisterna Lukas och Matteus däremot talar om Jesu födelse ur olika perspektiv. Evangelisten Matteus gör det ur Josefs perspektiv och evangelisten Lukas gör det ur Marias synvinkel.

När vi nu dessa dagar (egentligen från kl 18.00 på julafton till kl 18.00 på juldagen enligt svensk helgsmålstradition) firar Jesu födelse så är detta själva centrat, ja själva grunden för vår jul. Det är för att Jesus de facto föddes för 2000 år sedan som vi firar jul. Det är ju det märkliga att Gud har blivit människa. Men detta uppmärksammades inte som en fest förrän efter rätt många år efter Jesu uppståndelse. Så man kan verkligen säga att vi firar jul för att Jesus har uppstått från de döda. Men det som är det egentliga firningsämnet är att Gud på ett förunderligt sätt har blivit människa och delat vår verklighet.

Den verklighet som Gud delar med oss i Jesusbarnet är en verklighet av mord, av krig, av ockupation, av förföljelse, av flykt. Allt det vi hör om på TV och i radio eller läser om i tidningar har Gud själv delat när Gud blev människa på ett unikt sätt i den lille judiske killen Jeshua ben Josef, som nog var Jesu hebreiska namn. Därför är varje barn som vi möter i dag – Jesus själv. I varje ensamkommande flyktingbarn som inte får permanent uppehållstillstånd, i varje flyktingbarn som inte får förenas med sin familj i trygghet värme och omsorg, i varje flyktingbarn där myndigheterna med den strängare lagstiftningen inte hittar några förmildrande omständigheter för är Jesus själv. Det är det barnet som vägras kärlek, omsorg, trygghet och allt annat som vi vill ge till våra egna barn här i Sverige. Jag tänker på Jesu ord som vuxen när han talade om den yttersta domen. Han sa inte: Hur många gånger gick Du till kyrkan? Hur ofta bad Du till Gud? Nej, på den yttersta domens dag blir frågan: Var var Du när jag var hemlös, sjuk, hungrig….? Sannerligen, vad ni har gjort för någon av dessa minsta som är mina bröder, det har ni gjort för mig…

Barnet i krubban får födas också i vårt hjärta. Ditt och mitt hjärta får vara krubban där ljuset från krubbans strå får hjälpa oss att se på våra syskon från andra håll i världen som just syskon och stå upp för ett samhälle där inte grupper spelas ut mot grupper, som en viss politiska åskådningar gärna gör, utan där vi får se att vi på olika sätt i olika sammanhang men med gemensamma krafter får vara med och bygga ett multikulturellt och multireligiöst samhälle med en sekulär politisk struktur.

Med dessa ord vill jag önska Dig en Välsignad Jul i ljuset av det barn som föddes för 2000 år sedan och om vilken profeten Jesaja skrev:
Ty ett barn har fötts, en son är oss given. Väldet är lagt på hans axlar, och detta är hans namn: Allvis härskare, Gudomlig hjälte, Evig fader, Fredsfurste (Jes 9:6)

En reaktion på ”Ett riktigt magisk god jul!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s