Multikulti

20161202_120758

Smaka på ordet multikulti…Titta på bordet och smaka.
Någon gång per vecka brukar jag äta frukost med min kompis från Syrien, även om jag mer skulle alla detta brunch. Nu vet jag inte vad allt är, något är stekt potatis med lök och ägg, något är egenhändig gjord yoghurt, med kryddor.

Första gången reagerade jag och han fick plocka fram en sked och jag tog ett bröd lade de olika ingredienserna i brödet och rullade ihop. Ja,det var ju så jag hade lärt mig att äta sådant här. Kompisen tittade och skrattade åt oss. Snart förstod jag att man äter på hamburgerkedjevis och använder händerna. Man tar en bit bröd i handen och så plockar man det man vill ha med brödet och stoppar i munnen. Smart, inte mer disk  än nödvändigt. Nu försöker jag lära mig det sättet att äta,och min kompis har så roligt åt mig.
Jag hade ju inte fattat att man använder den rena handen, den högra handen och äter med. Försöker lära mig att använda högerhanden nu och inte vänster. Tur att vi inte går på toa tillsammans, för då får jag säkert bannor för att använda fel hand där också.

Vi ett tillfälle lade jag upp ett foto i hans Facebookflöde med en text på svenska. Kopisen skrev något på arabiska. Helt plötsligt kunde jag kommunisera med hans släkt vänner i tråden genom att utnyttja översättningsfunktionen. Nu var jag en del av dem och de en del av mig. Det är detta som för människor närmare varandra.

Visst är det underbart att få lära känna andra kulturer och livsstilar, det är ju så spännande. Har ju varit i stora delar av Europa och även USA och sett på olika kulturer och nu har jag möjlighet att lära känna ännu en ny, och denna gång på hemmaplan.

Detta är MULTIKULTI

2 reaktioner på ”Multikulti

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s