Ett dilemma

20161117_031650-b

För några veckor sedan fick jag ovanstående meddelande från en prenumerant i min budbok, dvs där alla tidningsprenumeranter står och vilka tidningar de skall ha.

Hade detta varit för flera år sedan så hade detta varit klart att vi levererat tidningen hem till kund. Men i takt med att antalet prenumeranter minskar så blir det dyrare och dyrare att leverera varje exemplar och tidningarna ställer ju krav att vi skall minska våra kostnader samtidigt som vi måste ta in nya produkter att leverera på tidningsrundan för att kunna hålla servicen. Redan nu har ju kunderna på landsbygden drabbats att vi kör inte in på avtagsvägar för att leverera tidningen om det inte finns tillräckligt med prenumeranter per kilometer som gemensamt kan bära kostnaden.

Jag letade upp var abonnenten bor på Google Maps och mätte sträckan från nuvarande brevlåda till dit han önskade. Ca 1,5 km enkel väg och sedan skall jag tillbaka så 3 kilometer för en tidning, och det blev nej, precis som jag trodde.

En dag när jag var ute och åkte privat, så äkte jag fram till kunden för att prata.
Mannen är 78,5 år bor med sin hustru som är 80, svårt hjärtsjuk och är sängliggandes större delen av dygnet. I höstas var ha ute i trädgården och i närheten av växthuset föll han så olyckligt så han körde ena armen in en glasruta på växthuset och skar av flera senor och nerver i ena armen. Visst han kan fortfarande köra bil och har tillåtelse att gör detta, men efter olyckan så går han med rullator och har därför svårt att ta sig till bilen för att köra och hämta tidningar och post.

Hade jag fått bestämma så hade jag valt att köra, men mitt företag säger nej, vilket jag också förstår, då vi har ekonomiska krav på oss, speciellt efter rekonstruktionen.
Även tidningen som han har prenumererat på i 60 år säger nej att betala extrakostnaderna som uppstår.

Gemensamt har vi nu kanske hittat en lösning som förhoppningsvis fungerar.
När det gäller tidningarna och posten vi levererar, så skall hemtjänsten stanna vid brevlådan och ta med sig den hem till honom.

När det gäller post som Postnord levererar har de som krav att man skall ha fyllt 80 år för att de skall göra undantag från leveransen hem. Och i detta fall när man är ett par, så skall båda fyllt 80 år. Men efter diskussioner så har de beslutat sig att rucka på 80-årsregeln med förhoppningen att mannens tillstånd är tillfälligt. Så posten kommer att lagra hans post på stationen och måndagar och torsdagar kommer de att köra in till mannen och hans hustru med all post.

Kul om ni har några synpunkter på detta och i så fall vad. Inte lätt att bli gamma när man bor på landsbygden.

6 reaktioner på ”Ett dilemma

 1. Lena

  Min mor går igenom samma scenario, så tragiskt att det inte finns bättre lösningar för äldre i dagens utvecklade samhälle. Det var bättre förr när medmänskligheten spelade större roll..

  Jag kan rekommendera GPS-trygghetslarm för de som lever med dessa dilemman. Köpte en MiniFinder Pico till min mor som gör oss båda tryggare. http://www.gpser.se/minifinder-pico

  Hoppas PostNord skärper sig och inte följer sina ålders-riktlinjer till punkt och pricka.

  Gillad av 1 person

  1. Angående post så är det ju flera konkurrenter som numera delar ut post, bland annat vi tidningsbud. Så den post som kommer med tidningen kommer prenumeranten att få dagligen.

   Om du löser vidare i min blogg byggde jag upp ett eget system för trygghet och säkerhet. Det blev populärt så jag åkte runt i Sverige och föreläste om detta 🙂

   Gilla

   1. Lena

    Jag har följt din blogg ett tag nu! 🙂 Hittade dock inte något inlägg om GPS-trygghetslarm, så letade lite själv och hittade då MiniFinder Pico. Den fungerar kanon för mig! Du borde testa den 🙂

    Gilla

   2. Jag har mitt ihopbyggt med itt hemdatorsystem. Mor är ju borta sedan ett par år men jag har ju fortfarande koll på min broder.

    Men jag skall sätta mig ner någon av de närmaste dagarna och plocka fram några inlägg som du kan läsa. 🙂

    Gilla

 2. Mea M

  Tänker att det trots allt låter som en hyfsad kompromiss att posten åker hem till dem två ggr i veckan för hemleverans av post.
  Annars är väl hemtjänsten den närmsta tjänst att faktiskt kunna lägga till det i sina arbetsuppgifter.
  Ja jösses vilka utmaningar det dyker upp 😌

  Gillad av 1 person

 3. Ja du, vad ska man säga? Visst förstår man att det måste finnas ekonomi i saker och ting – men vart har omtanken och medmänskligheten tagit vägen?? Det är ingen lätt nöt och fler sådana nötter lär det bli när gamla ska bo kvar hemma längre till nästan vilket pris som helst. Samtidigt som det dras ned på resurserna som behövs för att göra deras tillvaro så bra som möjligt.
  Ur led är tillvaron…

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s