Tack till polisen

hqdefault-1
I onsdags var vi trygghetsvandrare tillsammans med företrädarna för grannsamvekan, ideella föreningar och organisationer som verkar för ökad trygghet i samhället samlade till julbord i kommunens restaurang. Vi är ju frivilliga och gör detta utan betalning just för att hjälpa och stötta grannar och medmänniskor i vardag och helg.

Innan själva julbordet så fick olika myndigheter och organisationer presentera sin rapport ur denna synvinkel. Räddningstjänsten pratade bland annat om hur våra lägenheter är byggda och att om det blir brand i en grannlägenhet så skall man stanna kvar i sin lägenheten tills räddningstjänsten kommer och tar beslut om evakuering och hur den skall ske. Många blir skärrade i en sådan situation, och packar sina väskor och försöker ta sig ut via trappor och hissar och istället drabbas av giftig rök som kan vara dödande. Så för din säkerhet, så stanna kvar, tills annat besked ges.

Polisen hade ett långt anförande inte minst med anledning av händelserna i stadsdelen Kronogården. De förklarade hur de arbetar just för säkerhet och trygghet. Detta är information fler borde få ta del utav, för att kunna förstå problematiken. Kändes oerhört matnyttigt att höra detta, och bra vetskap inför framtiden.

Min samordnare i kommunen, skrev så här om oss trygghetsvandrare:
Såå mycket beröm trygghetsvandrarna fick av polisen igår på trygghetskvällen! Sträck på er, ni som är aktiva, för ni är viktiga!

Man blir så glad av att höra sådant och blir en sporre inför kommande vandringar. Vi vet att vi har förhindrat att unga tjejer utsätts för sexuella ofredanden och annat våld, men också att vi är en lugnande part när det gäller våld på våra gator och torg. Vi skänker genom vår blotta närvaro, trygghet för ung och gammal, och man ser ju att många blir glada och säger hej när de ser våra västar. Och många gånger blir ju västen en ingång till samtal med övriga medborgare vilket är nog så viktigt.

Jag blev ju extra glad när polisen tog upp mitt förslag hur vi trygghetsvandrare skall verka för ökad integration i olika situationer. Kändes otroligt uppmuntrande för mig. Jag tror det är en viktig bit att försöka överbrygga den osäkerhet som finns mellan olika grupper, inte minst med tanke på att det finns grupper som gärna spinner vidare på denna osäkerhet och skapar rädsla inom flera grupper, rädsla som skapar splittring.

Visst, jag sträcker på mig, men jag tror att många fler skulle sträcka på sig, om de verkligen vet vilket arbete de själva utför i vardagen. För det finns så många fantastiska människor i detta landet som har ett hjärta som klappar lite extra för något eller någon. Allting räknas som godhet när det är till fromma för en eller flera, oavsett hur mycket eller litet du gör. Ingen kan göra allt men alla kan göra något.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s