#tafsainte

tafsainte

För en tid sedan kom uppgiften att polisen delar ut armband med texten ”polis – avspärrat – #tafsainte”. Jag kände att ett sådant armband vill jag ha, just för att visa att jag tar avstånd från tafsande och våldtäkter och sexuella trakasserier. Jag ville visa att jag tagit ställning mot förtryck, precis som jag bar regnbågsfärgad scarf under regnbågsparaden eller dito skosnören efter massakern i Orlando. Jag har aldrig tagit ställning i skuldfrågan i Orlandoskjutningen, då jag vet för lite om omständigheterna. Precis på samma sätt har jag i de flesta fall inte tagit ställning i enskilda mål rörande våldtäkter och tafsande. Att bygga ett ställningstagande på tidningsuppgifter i enskilda fall utan att ha läst domar eller förhörsprotokoll, funkar sällan. Men att jag är emot tafsande och våldtäkter och alla former av ofredande kan nog knappas någon tvivla på.

Men det tog inte lång tid efter att armbandet kom som det möttes av massiv kritik, och att det var ett sätt att skuldbelägga tjejer/kvinnor, för att man bär ett sådant armband, trots att polisen på sina sidor visar att det kan bäras av båda könen. För mig var det ett sätt att ta ställning att jag inte accepterar dessa förfärliga brott, som jag anser att det är.

För många år sedan var det en kvinna som sade: ”Vi kvinnor har vårat kön inuti oss medan männen har sitt utanpå kroppen.  Vi kvinnor skall ta in mannens kön i våra kroppar”.
Detta har fastnat i mig och jag får äckelkänslor när jag hör vad tjejer/kvinnor måste lida när det inte är frivilligt att ta emot något inuti sig.

Vi män och ni kvinnor måste samarbeta för att få slut på dessa övergrepp. Vi måste gemensamt ställa oss upp att säga att detta inte är okej. Vi måste gemensamt protestera. Men hur skall jag som man göra, för att inte bli halshuggen, hatat, att få höra att jag borde dö, ens önskan att jag får cancer, eller dör i bilolycka, eller att mina barn drabbas av något. Gud ske lov, det sista behöver jag inte vara rädd för. Jag har ju sett hur Joakim LaMotte blivit hatat. Att han gjorde, enligt mig, ett mycket dumt uttalande om Fi, men han har tagit tillbaka det och bett om ursäkt, men ändå fortsätter hatet att strömma mot honom. När man läser kommentarerna där så skulle jag kunna tänka mig att hatet skulle kunna vara mot något uttalande som Malena Ernman gjort i sin kamp för flyktingar.

I dag är jag, som man, rädd för att debattera detta, då det är lika minerat som flyktingsituationen. Så fort jag får tag i ett armband så tänker jag ha det och ta ställning mot tafsande, och jag hoppas verkligen inte att jag ses som en person som skuldbelägger tjejer/kvinnor, för det är dessa förbannade övergreppande män som skall skuldbeläggas, ingen annan.

6 reaktioner på ”#tafsainte

 1. Tyvärr är det ju så att de killar/män som sköter sig drabbas av att andra inte gör det. Man lär sig tidigt som tjej att vara på sin vakt när det börjar skymma ute eller i stora folksamlingar. Att ständigt söka av sin omgivning, välja vilken väg som nog är tryggast osv. Det syns ju inte utanpå vem man ska undvika så alla killar/män blir potentiellt farliga. En riskfaktor. Med det sagt så tycker jag att det är fel att ”hata alla män” och önska dem allt möjligt elände… Det känns som om reaktionerna idag, oavsett vad det handlar om, har tappat allt vad proportioner heter. Det är så lätt att sitta framför sin dator/smartphoneoch spy galla över allt och alla. Sprida hat, osanningar och bidraga till att piska upp stämningar i samhället. Helt oavsett om det gäller våldtäkter, flyktingar, feminister, fotboll eller vad 17 som helst…

  Gillad av 1 person

  1. Underbart sagt!
   Vi måste våga ha en sund debatt om detta, fäder/föräldrar måste våga prata med ungdomar om sex och sexualitet om vad som är rätt och fel. Vi måste alla lära oss visa respekt för varandra. När jag växte upp på 60-talet så lärde mor mig att ALDRIG åka med främmande personer i bilar. Så när vår kyrkoherde erbjöd mig skjuts, så vågade jag inte.
   För några veckor sedan gick jag och vovven till affären. Vid skolan var ett ungdomsgäng med mopeder. Jag valde att gå en annan väg för att jag var osäker. Det syntes inte heller på mig. Men skulle jag sett att någon annan hade blivit misshandlad, ofredat, så hade jag inte tänkt, jag hade gått till undsättander, så som jag gjort tidigare.
   Vi måste alla hjälpas åt att ändra de värderingar som styr att våldtäkt är okej, att tafsa är okej, mm.
   Det kan vi bara göra genom en sund debatt, inte genom hat och hot.
   Att hota att kvinnor skall få en kniv i fitta är lika hemskt som de hot jag fått att jag en mörk natt skall få tasken avskuren.

   Gilla

   1. Så är det – det glöms dessutom ofta bort i ”debatten” att du som man löper större risk att råka illa ut än vad jag som kvinna gör. Rent statistiskt så sker fler rån och div våldsbrott mot män än kvinnor utomhus så hur man än vänder och vrider på det hela så hamnar man i att vi lever i en otrygg värld oavsett kön. Tänk om vi istället kunde gå samman och jobba för en tryggare vardag. För alla.

    Gillad av 1 person

 2. Bra att du tar ställning! Behövs flera RIKTIGA män som gör det. Tyvärr så går tydligen debatten för det mesta – från mäns sida – ut på att DOM minsann inte är några våldtäktsmän! I mina ögon är väl det skäl nog för att rasa mot våldtäkter och inte mot kvinnor som ogillar våldtäkter. Men det är vad jag tycker det :-/
  Vad gäller Lamotte så tror jag mycket av hatet mot honom ligger i sättet han beter/uttrycker sig. ”Har gjort mera för både dittan och dattan på en dag/vecka än organisationer gjort på tio år”.

  Gillad av 1 person

  1. Ja och det är uttalande han tagit tillbaka och bett om ursäkt för.
   Men att femistsvansen är lika hatisk som SD-svansen har jag svårt att acceptera. Ibland tror jag att det är samma personer fast under olika nick. Våldtäkt är våldtäkt, nej är ett nej och hat är hat.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s