Postlådor, fakta och fantasier

wp-1466192663660.jpg

Väldigt ofta går det rykten att nu är det tjuvar i farten för nu har någon satt upp ett klistermärke på min brevlåda.
Ibland stämmer det men oftast inte. Det är bra om du håller utkik på okända märkningar, men var försiktig med att riva bort i alla fall om de är lite större, ca 2×2 cm eller mer. Så ser oftast dagens märkningar ut. Men även äldre märkningar förekommer i olika storlekar.

Oadresseret är oftast billigare att skicka ut än adresserat. Hur olika märkningar gällande tidningar gör upp med respektive tidning.
Det flesta vanliga dagstidningar och veckotidningar har märkning med tidningens logotyp på sig.
Men så finns det tidningar som kostar uppåt 100:- per lösnummer. Ibland stöldbegärlig sådan, och då kan vara så att tidningen väljer ett mellanting mellan adresserat och märkning. Vi får adresslistor att dela efter.

wp-1466190997183.jpg
En postlåda som signalerar att ägaren är bortrest. Bra sätt att hjälpa tjuven.

Sedan finns det fackliga och politiska tidningar som inte vill skylta direkt på lådan med sina namn eller loggar samtidigt som de vill ha billig distribution. Då kan olika typer av färger och mönster förekomma. Detta är inget vi normalt talar om vad de betyder av diskretionsskäl.
Här bor en vänsterpartist, här bor en sverigedemokrat, här bor en polis etc.

Ett problem är ofta att postlådeägaren missköter sin märkning av lådan vilket ger stora svårigheter att leverera avsedd post och tidningar rätt.
Minst adressen måste vara angiven och då gäller den nuvarande adressen och inget annat. Hur adresser är skapta på landet görs av kommunerna tillsammans med postoperatörerna. Här i min kommun består adresserna av områdesnamn och gårdsnamn plus ev ett löpnummer på gården.

wp-1466191380611.jpg
Ytterligare ett sätt att säga att man är bortrest

I grannkommunen består de av områdesnamn och löpnummer utefter vägen. Där består huvudvägen löpnummer på exempelvis 100 – nummer medan postlådorna på huvudvägen som tillhör fastigheter på en avstickare börjar på 200, 300, 400 etc.
Här har oftast räddningstjänst, ambulans och polisen stor inverkan för att de snabbt skall hitta rätt. Så det är oftast ingen slump vilka adresser som gäller.
Så märkning av lådan är viktig inte bara för postleverans utan även att ambulansen skall hitta rätt vid hjärtstillestånd då minuterna är viktiga.
Många struntar också i att märka lådan med områdesnamn utan bara gårdsnamn.
På ett av mina distrikt har jag tre olika gårdar med namnet ”Dalen” fast i olika områden. Detta skapar problem för vikarier som inte vet var gränserna går mellan olika områden.

wp-1466191533525.jpg
Den ena lådan tog det 16 månader innan ägaren märkte med nummer, den andra är fortfarande omärk.

Oaddresered reklam har du rätt att avstå från, och det är lätt att märka lådan med typ, ”Ingen reklam tack”. I dessa fall finns många olika typer av nej tack. ”Ingen reklam för fan”, ”Ingen reklam, men gärna kärleksbrev”, ”Inga räkningar tack, men gärna rabattkuponger”, ”Ingen reklam i dag, men kanske i morgon.”
Däremot kan du inte avsäga dig reklam men att du gärna vill ha IKEA-katalogen. Antingen allt eller inget.

Gratistidningar räknas normalt som samhällsinformation kan du normalt inte säga nej till, då vi MÅSTE dela ut det.
Här i vårat område måste du kontakta respektive tidning och tala om att du inte vill ha den, och vi måste då få besked av det från vårat kontor.
Dessa lådor märks då också på olika sätt. Politisk reklam är också samhällsinformation och där måste du ta kontakt med partiet för att stoppa.

Skall du resa bort är det absolut bästa sättet att slippa skylta att du är bortrest är att någon granne tömmer lådan.

wp-1466191494591.jpg
En låda med hänglås då ägaren haft problem med tidningstjuvar

Tänk då på att tidningar levereras normalt alla veckans dagar. Posten delar ut post måndag till fredag och tidningsbud måndag till lördag.
Posten delar ut avier på paket som du sedan får hämta på utlämningsställe medan tidningsbud normalt levererar dessa till din postlåda. Går det inte ner i lådan så kan de placeras bredvid eller under lådan, då oftast i en genomskinlig påse. I undantagsfall kan leverans ske fram till din trappa eller ytterdörr. Här bestämmer avsändaren hur det skall levereras. Så har du önskemål, så får du prata om det vid beställningen. I vissa fall ingår även SMS-avisering som skickas när vi levererat paketet. Och dessa leveranser sker normalt innan klockan 06 på morgonen. Så väntar du paket som kommer med budet så kolla gärna lådan tidigt.

Har du sommarställe så kan det vara bra att ta bort lådan under tider du inte vistas där, och inte sätta spännband runt eller tejpa silvertejp runt locket. Det är bara perfekt information till ev tjuvar att du är bortrest. Ser du att en blomkruka på trappan är flyttad, att ett mynt ligger fullt synlig på mattan vid ytterdörren, eller att en sten har hamnat lite tokigt på gången till entrén. Det kan vara tecken på att tjuvar vill kolla om du är hemma eller bortrest.
Vet du med dig att reser bort emellanåt så ha gärna en veckolåda med insynsskydd, så du inte talar om att du är bortrest.
Ser du konstig reklam i lådan med exempelvis klädinsamling och ingen eller dålig märkning på avsändare, så kan det också vara tecken på att det finns oseriösa personer i närheten som spanar.

Vill du prata med ditt tidningsbud men inte vet hur, så skriv ett brev och lägg i lådan fullt synligt med texten ”Till tidningsbudet”, så kan vi säkert hjälpa till med olika saker, även om det inte ingår i våra arbetsuppgifter. På många ställen finns etablerade samarbeten mellan tidningsbud och polis, så vi håller utkik om vi ser misstänka saker som sker och att vi då kontaktar polisen som undersöker saker närmare. På andra ställen finns inte detta men vi kontaktar ändå polisen om vi ser konstiga saker. Så tänk gärna på att ditt tidninfsbud är dina ögon i natten, när du sover och är bortrest.
Så en tidningsprenumeration kan ge så mycket mer än bara en tidning i din låda, utan även en ”gratis” bevakning som vaktbolag tar betalt för.
Vi gör inga ingripanden men vi har två ögon som ser mycket på småvägarna, bilar som står skumt placerade med släkt belysning, och vi ser skillnad mellan rådjur och tvåbenta som springer över marker.

Skall du byta låda eller flytta den är det viktigt att prata med din postleverantör så att det blir på ett bra sätt. Din postlåda, min arbetsmiljö.

Flexbox har många bra och godkända lådor för de flestas bästa och behov. http://www.flexbox.se/

Polisen har bra information om hur bör tänka för din säkerhet. Länk

2 reaktioner på ”Postlådor, fakta och fantasier

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s