Lönegaranti = ett skyddsnät

make-money-dollar-usd-29022016-image-403Just nu pågår många diskussioner om lönegaranatin och att den inte borde finnas. Att Hjörne bör betala allt ur egen ficka etc.
Den diskussionen får de föra och stå för dem.

För mig som anställd finns lagar som styr min anställning, uppsägningstider mm.
Det är det ansvaret staten tar över vid en konkurs eller rekonstruktion. Staten måste ju leva upp till sina egna lagar och kan ju inte bryta mot dem.
Därför är jag skyddad med lönegarnatin under en konkurs eller rekonstruktion. Staten har genom tingsrätterna gjort en bedömning att företaget har möjlighet att överleva och godkänt rekonstruktion. Då tog de också över ansvaret för att jag som anställd också är garanterad min lön under den tiden som lagen föreskriver. Staten tar också över ansvaret på att se till att de får tillbaka så mycket pengar som möjligt av det, de betalat i lön.
Så min lön är på sätt och vis en förskottsbetalning av det jag skall ha, i o m att de själva stoppat utbetalning av gamla skulder.
Att det handlar om åtskilliga miljoner som nu staten betalar är klart, men vad det i sista ändan kostar, vet vi inte förrän efteråt.
Företagets skulder till staten finns ju kvar tills överenskommelser är klara.

1. Hur stor är den statliga lönegarantin?

– Maximalt fyra basbelopp. Statlig lönegaranti gäller även i det fall företaget genomgår en rekonstruktion.

2. Hur gammal får den uteblivna lönen vara?

– Huvudregeln är att den inte får ha intjänats tidigare än tre månader innan konkursansökan kom in till tingsrätten.

3. Gäller lönegarantin alla anställda?  

– Ja, praktiskt taget alla. Vikarier har precis som tillsvidareanställda rätt till lönegaranti eftersom de är att betrakta som arbetstagare.

4. Vad händer med sparad semester?

– Ofta går sparad semester förlorad i en konkurs. Det är bara semester som intjänats och eventuellt sparats under det löpande semesteråret och året innan detta som omfattas av lönegaranti. Enligt semesterlagen löper semesteråret från första april till sista mars påföljande år.

5. Vad händer med sparade timmar på arbetstidskonto, annan övertid, bonus, reseräkningar och andra fordringar?  

– Liksom med sparad semester kan det bli svårt att få ut gammal intjänad ersättning. Arbetstagaren kan alltså gå miste om sparade timmar som inte har tagits ut i lön före konkursen.

6. Blir man uppsagd vid konkursen? Gäller den lagstadgade uppsägningstiden?

– Anställningarna upphör inte automatiskt vid en konkurs, utan konkursförvaltaren måste säga upp anställningarna. Lönegarantin utgår normalt endast för uppsägningstiden som man har enligt las även om den anställde har längre uppsägningstid i kollektivavtal eller enskilt avtal.

En anställd kan ha längre uppsägningstid i kollektivavtal eller enskilt avtal men – Det vanligaste är att man blir uppsagd i samband med konkursutbrottet. Man blir ofta arbetsbefriad under uppsägningstiden.

7. Får man ut sina pengar i normal tid?

– Ja, under konkursförfarandet ska lön betalas av konkursboet eller genom lönegarantin med tillämpning av kollektivavtalet.

8. Ska man ta ut all insparad tid och semester om man misstänker att företaget kommer att gå i konkurs? Samtidigt förvärrar man kanske företagets situation och bidrar till konkursen. 

– Det finns inget lagstiftat svar på den här frågan. Vill man ta kompensationsledigt eller semesterledigt så förutsätter det att man kommer överens med arbetsgivaren. Misstänker man att företaget kommer att gå i konkurs kan det vara en god idé att ta ut sparad semester antingen i tid eller i pengar om möjlighet till detta finns. Här får var och en göra sin egen bedömning.

Källa: Kollega.se

5 reaktioner på ”Lönegaranti = ett skyddsnät

 1. annika

  Hej! Jag har semestervikariat som tidningsbud för vtd. Jag tycker lönegaranti utbetalningen från vtd är så märklig – den kom den 17e och var mkt mindre än jag borde få i lön denna månad. Vet du varför? Är löneperioden annorlunda? Tacksam för hjälp, internet har inte gjort mej så mkt klokare. Varma hälsningar

  Gillad av 1 person

  1. God morgon!
   Tydligen är det så att du skall få två avräkningar. En för det som betalas ut av länsstyrelsen och sedan ytterligare en som utbetalas av VTD.
   Lönen som utbetalas av länsstyrelsen skall betalas normalt samtidigt som din ordinarie lön, så varför den kommer så mycket tidigare vet jag ej. Den som VTD utbetalade kom idag in på mitt konto. Däremot vet jag inte vad som skall utbetalas av respektiva utbetalare.

   Gilla

   1. annika

    ah, tack för ditt svar! efterforskade lite och kom fram till att eftersom stampen begärde rekonstruktion 23 maj betalade länsstyrelsen lönegaranti en månad från då dvs till 23 juni.. därför fick man två nu i juni, från länsstyrelsen för perioden till 23e och från vtd för perioden efter:) känns bra att ha lite koll på det, men framöver blir det antagligen som vanligt bara från vtd då:) mvh

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s