Vill inte skriva detta #blogg100

wp-1464287687753.jpg

Även om jag inte vill skriva detta, så känner jag det som om jag måste, och gör det. Finns dock inget som hindrar att jag väljer att visa en blomma, en blomma med hjärtan till det.

Jag har lagt in bevakning på ”Stampen” på twitter, för att se hur tankegångarna går där om rekonstruktionen som genomförs. Jag tänker inte ägan min tid åt att analysera varför företaget i dag befinner sig i denna situation, för de finns de som ser det med halt andra ögon än vad jag gör. Jag har fått ut min lön för jobbet jag har gjort och jag känner mig just nu någorlunda trygg för mitt nattarbete, just nu i alla fall.

Ibland när jag kanske har sagt något dumt, så händer det att jag klappar mig på knät och säger ”tur att jag har en njure att tänka med”.  Men en del kommentarer är så dumma så jag undrar var en del andra skulle klappa sig själva…
Några har gjort sig lustiga i sina bloggar över det hela och när jag sedan har kommenterat det hela, så har det bemötts med att mina kommentarer har raderats. Vad tänker du med, som gör det?

Jag ser många journalister som också tänker på sina kollegor i branschen och gärna kommenterar utifrån den synvinkeln, vilket jag också till viss del förstår. Men, jag värnar också det fria ordet genom att distribuera det du skriver, till delar av prenumeranterna. Jag behövs också i kedjan. I morse skrev jag på Facebook följande inlägg:

Vi är ca 2200 tidningsbud av stampens ca 3000 anställda, dvs en klar majoritet även om få av oss har möjlighet att jobba heltid.

Men när man läser media så är det oro bland journalister, chockade journalister, får journalister någon lön, Chefsredaktören går runt och tröstar och informerar journalisterna på kontoret mm mm
Men vi som var natt tar vår kärra, vår cykel, vår bil i ur och skur, sommar som vinter. Kryper på isgatorna på vintern för att prenumeranter skall få sin tidning i lådan till morgonkaffet. Vi som på småvägar gör allt för att ta oss fram på oplogade vägar. Vi som samtidigt med tidningen levererar post och paket. Vi som varje dag har vår deadline 06:00.

Var finns vi???

Hur många av er journalister tänker på mig när ni sitter och skriver era krönikor inomhus i värmen när snön faller ner utanför fönster, jag som snart skall ut i samma snöfall, i mörkret och leverera det ni skriver?

I går skrev Victoria da Silva, ordförande Frilans Riks följande debattinlägg på Journalisten debatt. Ersätt alla Stampens medarbetare  Just ett inlägg för väcka debatt om frilansjournalistens vardag. Jag förstår deras situation då de oftast är egna företagare som inte är anställda och inte omfattas av den statliga lönegarantin. Rent juridisk är dessa en fodringsägare, som säljer sin produkt till Stampen, precis som den som säljer papper och trycksvärta. I sitsen som leverantör i denna situation när alla gamla skulder nu är frysta och inte får betalas enligt lag, varför skall då denna grupp undantas. Var skall vi dra gränsen, vilka skall få betalt och vilka skall inte få betalt?

Bra att det debatteras sådan sak, men kräv inte att Stampen skall göra undantag från lagar och regler, det skapar bara osämja. Detta är frågor som skall drivas fackligt och politiskt så att lagar ändras och inte tvingar enskilda företag till lagbrott. Du skriver att många av dina kollegor ligger sömnlösa på nätterna just för att klara situationen. Jag får inte sova på nätterna för att jag måste leverera dina ord. Jag måste försöka ta igen det på andra tider vilket inte alltid är så lätt. Om du nu ligger sömnlös på nätterna, så följ gärna med mig på en tur och dela ut tidningarna. Jag behöver säkert en som skottar loss bilen i snödrivan på vintern. En som kryper på alla fyra på glashala vägar för att stoppa ner dina ord i någons låda. Nu på sommaren så kanske du och jag kan sätta oss på en brygga och dela på lite kaffe, se hur fisken slår i sjön och hur rådjuren diar sina småttingar. Min deadline går klocka sex på morgonen. Fungerar allt i distributionen så finns möjlighet till detta, som jag naturligtvis INTE debiterar någon mertid för. Är du ändå vaken, så är du mer än välkommen att följa med…

 

6 reaktioner på ”Vill inte skriva detta #blogg100

  1. Tyvärr glöms ofta de som är ”osynliga” bort i medierna vid den här typen av tillfällen.
    Själv har jag vid några tillfällen kommenterat på min blogg om ”världens bästa tidningsbud”. Och jag är nog inte ensammen om den tanken runt om i landet. Jag hoppas iallafall inte det…

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s