Blir mitt jobb kvar? #blogg100

glasögon

Grafikernas fackförening GS har varslat Almega Medieföretagen om strejk från klockan 12 den 18 maj på tre stora tidningstryckerier.
För min del handlar det mycket om V-Tab Landvetter som trycker Göteborgsposten, TTELA, Bohusläningen och Hallands nyheter, bland annat.
GS främsta krav handlar om möjligheten att går ner till deltid för de som har fyllt 60 år.

Hur dessa tidningar kommer att se ut, eller om de överhuvudtaget kommer att komma ut, vet jag inte. Man har ju några dagar på sig att förbereda sig och omdisponera resurserna inom vissa ramar för att minimera att tredje man drabbas, innan varslet träder i kraft. Därefter kommer ju det att betraktas som strejkbryteri.

Det är ju grafikerna som kommer att strejka, om strejken bryter ut, men vad blir mina arbetsuppgifter. Blir det post och veckotidningar, och tidningar från andra tryckerier som jag kommer att köra. Vad händer med den digitala utgåvan som är en digital kopia av papperstidningen? Vad händer med våra små lokaltidningar som idag lever på en begränsad marknad, där annonsintäkter försvinner när de inte kan leverera en fullgod produkt.

För mig är frågorna många och jag hoppas att svaren kommer att dyka upp ett efter ett fram till den 18:e innan strejken bryter ut.

Den 18:e maj startar också avtalsförhandlingarna för oss tidningsbud som just nu är avtalslöst.

Parterna förbereder sig för tidningsstrejk

Thomas Mattsson skriver i Expressen så här:
Historiskt misstag med en strejk i tidningstryckerier år 2016

Strejk hotar storstadstidningar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s