Hur Facebook uppdaterar #blogg100

facebook1

Nina Jansdotter är en person som har koll på mycket. Inte minst på sociala medier, men jobbar också som Coach, författare, entreprenör, PR-konsult, föreläsare osv…
Hon beskriver ypperligt hur en del av Facebooks algoritmer fungerar och ger här lite tips att förstå men också kunna ge hjälp hur du uppdaterar ditt flöde.

Lite tips till er som inte tycker att ni verkar nå ut till så många med era inlägg på Facebook längre. Många har noterat att ni kanske inte får lika många gilla och kommentarer på era inlägg längre. Det handlar inte om att dina vänner inte gillar dig och det du gör längre utan hur Facebook har börjat styra upp sakter mer här och i högre grad bestämma över inläggens synlighet.

Ett exempel på detta är tidsaspekten. Om du delar eller skriver ett inlägg på Facebook oftare än med 45 minuters mellanrum, så rankas inlägg nummer två och följande ner till i princip noll synlighet, enligt algoritmerna som styr vem som får se vad av vad vi skriver. För alla som du är vän med eller som har gillat din gillasida ser inte allt du skriver, som många tror.

Bomba alltså inte ut nya statusar för ofta om ni vill få läsare. Då anser Facebook att man överanvänder deras plattform och det gillar de inte. Det är viktigt att vi förstår så mycket om hur Facebooks algoritmer fungerar för många blir ledsna och besvikna för att många inte gillar och kommenterar inlägg vi gör när det då handlar om att knappt någon ens såg dem, för att Facebook i första hand vill se till att de sponsrade inläggen från företagen som betalar för att synas mer, prioriteras i flödet.

En sak som kan hjälpa synligheten är att du själv är aktiv direkt när du har skrivit något, samt givetvis att du postar inlägg som är intressanta, inspirierande, roliga och eller nyttiga för andra att läsa eller titta på och så vidare. Svara på kommentarer, försök skapa dialog, tacka för respons och så vidare. De första sju minutrarna är viktigast för det är då Facebook bestämmer om de anser att statusen var tillräckligt intressant för att rankas upp så att fler får se den eller ej. Desto fler personer som har agerat på det du skrev desto högre ”poäng” får den i Facebooks rankningssystem. Att vara närvarande och aktiv själv direkt när man lagt ut något är alltså bra om man vill att ännu fler ska se det man skrivit.

Dela gärna inlägget så färre blir ledsna för att de får mindre respons på sina fina bilder och så vidare.

Tack till Nina som tillät mig att publicera detta i min blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s