Fimpar, fimpar, fimpar #blogg100

cigarette-butt-238161_1920

När jag kom till Stockholm i lördags och efter allt tågstrul, så var jag mycket röksugen.
När jag klev av tåget möttes jag direkt av skyltar ”Rökning förbjuden” och accepterade det. Ville istället ut på gatan utanför för att få min efterlängtade cigarett. Min kompis som mötte mig, sade rök här, det är så många andra som röker, och nickade bort mot en grupp mot tre personer. Hade ju själv sett flera personer som rökte där under min vandring från tågdörren till mötesplatsen. Jag föll till föga och tände mig en cigarett mot mitt bättre vetande. Som rökare vill jag gärna visa hänsyn till ickerökare, samtidigt som jag förutsätter att ickerökarna visar mig hänsyn. Vi väntade på ytterligare n kompis som var på väg. Skäms fortfarande lite för att jag rökte på den platsen.
Inte så mycket för att jag trotsade förbudet utanför att jag utsatte mina medmänniskor för detta. När vi stod på perrongen i Falköping och väntade på vidare transport till Skövde med bussen, så valde jag att gå utanför taket och röka min cigarett, för att det lätt skulle blåsa bort. trots att det stod flera rökaren därunder och rökte sina.

Bara för att andra gör det behöver ju inte jag göra det. Inne i stan är jag inte lika noga med var jag gör av mina fimpar som ute på landet. Försöker använda de askkoppar som finns uppsatta, eller åtminstone fimpa den där andra redan har lämnat sina visitkort.

I går när jag gick min skogspromenad, den väg som jag nu inte hade gått på flera dagar, så hittade jag flera fimpar. Jag började plocka dessa fimpar och stoppade i min ficka och vi gick den sträcka tre gånger, jag och vovven, för att inte missa någon. Fick ihop tjugotalet fimpar, två cigarettaskar och folie och plast till en nyöppnad. Bara för att jag är rökare behöver jag ju inte acceptera detta ute i naturen.

Kände mig glad över att ha städat min gångväg på detta sätt.

Här om dagen berättade min lokalradion om att en kommun i sin tätort ville sätta upp skyltar där rökning bör undvikas, med hänsyn till andra. Jag kommenterade att det var en bra ide, då jag tyckte att det kan vara bra att bli påmind om varför man inte bör röka på vissa platser. Men det visade sig att de ville ha rökförbud på dessa platser, vilket inte fungerar med nuvarande lagstiftning. Själv är jag mot lagstiftningar, då jag anser att vi rökare och ickerökare bör visa hänsyn mot varandra. Detta sitter djupt rotat inom mig,och jag undviker att sätta mig där, exempelvis på en servering där min kommande rök kan träffa andra. Genast när jag kommenterade detta på deras Facebook-sida, så kom en kommentar att vi rökare inte visar hänsyn. Jag tror nog vi är många rökare som trots allt visar hänsyn, men vi syns inte som rökare, då vi inte röker där. Blev faktisk en kul debatt där de andra höll med. Ingen ser mig som rökare om jag inte samtidigt har en cigarett i handen.

Så min uppmaning till alla, främst rökarna, är att visa hänsyn mot de som inte röker. Då kan vi kanske umgås alla tillsammans utan förbud.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s