Syskonringen i husarrest? #bloggswe

Syskonringen i Trollhättan är en sångkör som består av fler medlemmar som är utvecklingsstörda. Deras gemensamma nämnare är sång och musik vilket de delar med sig av till alla som vill lyssna. Det senaste året har dock deras uppträdanden på andra ställen blivit stoppade då Trollhättans stad har nya riktlinjer gällande ledsagning.

Penilla Gunther (KD) bjöd in dem till riksdagen för att sätta fokus på hur det är att vara funktionsnedsatt i dagens samhälle.

Kommunarrest eller fri rörlighet även för personer med funktionsnedsättningar? Vi talar gärna om hur mycket bättre det blivit för personer med funktionsnedsättningar; det finns personliga assistenter, tekniska anpassningar, större medvetenhet i samhället i stort om olika typer av diagnoser med mera. Men att många hindras att komma utanför sin kommungräns är det få som vet om.

Nedan kan du höra talet som hölls i riksdagen ang hur Trollhättans stad hanterar ledsagning för våra körmedlemmar, när de nekas ledsagning. Detta var i samband med att syskonringen besökte riksdagen.

Nedan kan du lyssna på lite smakprov av deras utbud

Trollhättekören Syskonringen gjorde succé när de uppträdde på riksdagen under gårdagen. Men det var nära att resan inte kunde bli av – då alla som sökte ledsagning fick avslag från kommunen. Till Stockholm hade de ändå lyckats ta sig för att lyfta frågan om den ”kommunarrest” som många hamnar i när kommuner drar in på ledsagning. Du kan läsa hela artikeln här på hejaolika.se

Ledarskribenten i vår lokaltidning skrev så här: Det är både skamligt och upprörande att kören Syskonringen tvingas slopa in resa, en av årets höjdpunkter. Till syvende och sist handlar det om att spara pengar och att göra livet surare och gråare för en samling utsatta människor. – Läs hela ledaren här.

Jag var en av de som protesterade mot beslutet att neka dem möjligheten att resa. Om detta kan du läsa här.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s