Terrorn kom nära #bloggswe

DSC_0255I förrgår kom terrorn väldig nära då Paris drabbades av terrordåd. De demokratiska västländerna tog direkt avstånd från vad som hänt och visar solidaritet med Frankrike, i denna svåra stund. Jag tillhörde dem som förfärades och chockades över händelsen och följde mycket rapportering via media som hela tiden kom med nya uppgifter om händelserna.

Att vissa element i samhället direkt skulle ta detta som ett uttryck för att en religiös grupp skulle ligga bakom detta var väntat, men…
Jag såg även vänner som jag anser har sunt förnuft börja dela och skriva tveksamheter gjorde mig rädd. Även om dessa saker kanske inte var främlingsfientliga så var de knappast rumsrena ur ett medmänsklighetsperspektiv.

Jag har många vänner från olika politiska partier men också olika trosinriktningar och även ateister. Gemensamt för dessa är att de har något speciellt och det är ett varmt hjärta. För mig är inte politisk hemvist, eller religiös tillhörighet det avgörande utan det avgörs av deras syn på sina medmänniskor.
12241399_10153188819237606_215457159699190154_nDe som utförde attentaten i Paris är och förblir terrorister i mina ögon och ingenting annat. Men vissa vill direkt koppla dessa händelser till en religiös hemvist.

En vän på Facebook som är muslim skrev en statusuppdatering som lyder så här:
Till mina vänner på Facebook som idag chockat mig av allt skit ni gillat, delat och skrivit. Döm muslimerna efter dom ni känner personligen inte dom som media skriver om.
Jag 100% stolt muslim ni som har något emot islam eller mig kommentera gärna så jag vet vart jag har er.

Detta fick mig att börja fundera…
Glömmer vi att våra vänner har andra trosuppfattningar eller politiska värderingar och tänker att vännen inte tillhör den grupp som vi ”svartmålar”? Delar vi allt helt okritiskt utan att tänka på att hur sanna uppgifterna är. och att vissa saker kanske sårar våra vänner?
Jag vet att tiden före internet så talade man ofta om att allt som står i tidningen inte är sant…
Glömde vi det när internet och Facebook kom?endast kärlek
Terrorister är inte synonymt med muslimer och muslimer är inte synonymt med terrorister. Vi måste lära oss se skillnad…
Skulle vi köra med samma retorik på annat så skulle alla trollhättebor, eller kanske till och med alla svenskar vara skolmördare. Bara för vad en person gjorde på en skola i Trollhättan. Känns det OK? Knappast…
Det som hände i Trollhättan, Paris, Beirut och på många många fler platser är terrorhandlingar utförda av en eller flera terrorister, vars enda syfte är att sätta skräck i befolkningen.

Låt kärleken blomma och låt oss sprida den, precis som Martin Luther King Jr sade….

3 reaktioner på ”Terrorn kom nära #bloggswe

   1. Det är det nog inte.

    De som finansierar de extrema tolkningarna av religionen är väldigt rika och de köper och bygger religiösa byggnader i västvärlden och har även finansierat terrorismen och de vapen som levererats av väst till dem. De som utför dåden är ofta välutbildade och alls inte fattiga. Så att den största fienden är fattigdom tror jag inte på. Har du bevis för detta?

    Jag tror det kan vara en religion som drivs av hat mot oliktänkande kombinerat med en personlig vilja att bli martyr och kanske en tro om att komma till himlen och få 72 jungfrur, men sannolikt även pengar.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s