Efter kristallnatten #bloggswe

91-0018 Gollnow, Kleine BollwerkstrasseMor vandrar gatan ner, denna tidiga morgon, ner för att strax svänga vänster in på torget. Mor är sex år och i handen håller hon sin lillasyster fyra år. I andra handen håller hon korgen som innehåller en lapp med varor som skall inköpas plus pengar för betalningen. Mor är trygg i vandringen då hon gjort den tidigare och även föräldrarna är trygga, då mor är duktig på att ta hand om sig själv och sin lillasyster. Än så länge är detta en helt vanlig dag, en dag som snart kommer att visa sig förändra världen. Väl nere på torget så ser de snart affären, men det är sig inte likt, de springer fram för att se vad det är,,,

Butikens fönster är krossade och de ligger fullt med skärvor på gatan, dörren är igenbommad och ingen öppnar när de bankar på dörren,  som normalt skulle vara öppen så här dags. De springer hem, så fort benen bär och berättar vad som mött dem. Pappa ger sig snabbt ut på stan för att se vad som hänt och möts av en förfärlig syn, då flera butikers skyltfönster är sönderslagna. Pappa Oswin fick snabbt klart för sig vad som hänt och att det inte bara var lokalt, utan över hela Tyskland.
Gollnow, Stettiner Strasse
Mamma har många gånger undrat vad som hände familjen som ägde affären. Att de var judar, visste hon, men vart de tagit vägen fick hon aldrig reda på.

Detta mor hade sett med egna ögon var det som senare kom att benämnas Kristallnatten. Wikipedia beskriver det så här: Kristallnatten (tyska: Kristallnacht) mellan 9 november och 10 november 1938 var kulmen på de våldsamma pogromer mot judar, Novemberpogromerna, som genomfördes i Tyskland mellan den 7 och 13 november 1938. Pogromerna iscensattes av nazister och utfördes av beväpnade grupper främst från det paramilitära SA men även av många civila. Omkring 400 judar dödades eller tvingades begå självmord, 20 000–30 000 arresterades och fördes till koncentrationsläger, 267 synagogor brändes ned och över 7 500 butiker vandaliserades.

Även om jag inte vet, så har ju jag mina misstankar om vart ägarna tog vägen…

Wikipedia fortsätter: På årsdagen av kristallnatten genomförs årligen manifestationer till minne av nazismens offer. Många kopplar det till den rasism, nynazism och nyfascism som finns i dag och menar att rasismen inte enbart skall ses som en historisk parentes. Antirasister och antifascister i flera delar av Sverige genomför manifestationer, tysta fackeltåg eller demonstrationer. Så skedde även i går kväll på flera platser här i landet.

Personligen ser jag dessa tendenser här idag, när vi nu har den största flyktingkrisen sedan andra världskriget, med hur asylboenden sm bränns ner, skolattacken här i stan mm. Då 1938 och framåt var det judar som var måltavlan för agressioner i dag är det muslimer som står i skottgluggen. Historien upprepar sig!

För mig är det viktigt att berätta vidare mors berättelse för att det aldrig skall upprepas, och att vi måste ta lärdom av historien. Jag arbetade ett tag i Göteborg med flyktingmottagandet, för att ge dessa människor som flytt en trygg mottagning här när de flytt från krig, svält och annat elände. Jag försökte förstå det mor fick genomlida under sin nästan fyra månader långa flykt genom Tyskland i slutet av kriget. Många bilder har jag fått från den månaden i Göteborg, och jag har kunnat fästa det på det mor har berättat om livet under kriget. Det var viktigt för mig för att kunna förstå. Mycket av det hon upplevde som barn, satt ju kvar hela livet hos henne, precis som jag tror dagens flyktingar kommer att få.

Hitler var en stor talare som fick med sig massorna i sina tankegångar, och idag har vi andra talare som är mist lika duktiga på att föra fram en förfalskad bild av det som sker. I dag är det din och min skyldighet att föra våra berättelser vidare och stå emot dagens talare som försöker ge en annan bild av omvärlden, än hur den verkligen ser ut.

Jag känner mig mycket trygg i det Anna-Lena Lodenius säger att nazismen är någorlunda konstant, men att deras uttrycksformer ändras. Vi vanliga människor är också inte sena att dela vidare detta i våra olika flöden, vilket också får till följd att deras ställningstaganden ser större ut än den är. Så nu är det din och min uppgift att sprida sanningen och motverka att det upprepar sig

6 reaktioner på ”Efter kristallnatten #bloggswe

  1. Pingback: Aldrig mer – Förintelsen – Villa California

  2. Pingback: Till minne av kristallnatten | Villa California

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s