Refugees Welcome to Gothenburg utslängda från Centralstationen #bloggswe

Refugees Welcome to Gothenburg utslängda från Centralstationen

PRESSMEDDELANDE 20151016

Igår kväll slängdes Refugees Welcome to Gothenburg ut av Västtrafik och får inte längre bedriva sin verksamhet inne på Nils Ericssonsterminalen på Centralstationen för att ta emot flyktingar. Detta, tillsammans med att Göteborgs Stad inte håller öppet kl. 20.00–01.00, gör att det blir flyktingarna som drabbas.

Trots påtalade löften har Göteborgs Stad ännu inte tagit ett tillräckligt stort ansvar för att ge flyktingarna ett värdigt bemötande. Efter ett par veckors förseningar öppnade Göteborgs Stad i veckan äntligen ”Välkomsten”, flyktingmottagandet i Bergslagsbanans gamla stationshus utanför Nils Ericssonsterminalen, där en del av verksamheten ska bedrivas. Men lokalen kommer endast att hålla öppet till kl 20:00, vilket innebär akuta problem då en stor del av flyktingarna anländer med tåg på kvällstid.

Sedan den 8 september har nätverket Refugees Welcome to Gothenburg (RWTG) bedrivit verksamhet på Nils Ericssonsterminalen. Nyanlända flyktingar har erbjudits boende, mat, kläder, tolkar, transporter, laddade telefonkort och, inte minst, ett värdigt välkomnande. Sedan starten har flera tusen flyktingar tagits emot.

Nätverkets intention är att myndigheterna och Göteborgs Stad ska ta över huvudansvaret för mottagandet. I takt med att dessa aktörer klivit in och tagit mer ansvar har RWTG lämnat över delar av verksamheten. Igår blev dock nätverkets volontärer utslängda från centralstationen utan att kommunen hade tagit över verksamheten kl 20.00.

– Vi kan inte acceptera att man lämnar människor som rest den farliga resan över europeiska kontinenten utan varma kläder, vissa sjuka och många barn på det här sättet. I synnerhet nu när det börjar bli kallt. Vår högsta prioritet har hela tiden varit att ge flyktingar ett värdigt bemötande, och det gäller självklart även dem som kommer sent på kvällen, säger Pernilla Stamm’ler Jaliff, presstalesperson.

Refugees Welcome to Gothenburg har tidigare haft volontärer på plats till klockan 01 alla kvällar, och har i alla möten och samtal med kommunen påtalat det olämpliga i att stänga ner verksamheten redan klockan 20, innan de sista tågen har anlänt. Igår när nätverket fortsatte verksamheten med ett värdigt bemötande, efter att kommunens baracker hade stängt, blev volontärerna utslängda av Västtrafiks personal.

Refugeees Welcome to Gothenburg är oroade över situationen och har nu två krav:
att Göteborgs Stad låter ”Välkomsten” vara öppen även efter kl. 20.
att Västtrafik öppnar upp för fortsatt verksamhet tills dess att flyktingar som anländer kvällstid får ett värdigt bemötande.

Vi kan bättre.

Refugees Welcome to Gothenburg

För mer information, var vänlig kontakta vår presstalesperson:
Pernilla Stamm’ler Jaliff, kontakt@refugeeswelcomegbg.se eller 073 597 58 47

Vid 13-tiden idag gick Västtrafik ut med följande information:

Vi har fått flera frågor om vad som händer med flyktingmottagandet vid Centralstationen i Göteborg.

Västtrafik har sedan den 8 september upplåtit en yta vid Nils Ericson terminalen till flyktingmottagande i samarbete med Refugees Welcome, Röda korset, Islamic relief, Polisen, Göteborgs stad och Migrationsverket. I veckan som gått har mottagandet flyttat till Bergslagsgatan där lokaler som fått namnet Välkomsten har iordningställts av Göteborgs stad för att skapa en tryggare miljö för flyktingmottagningen.

När Välkomsten stänger klockan 20.00 kan mottagandet under en övergångsperiod flytta över till Nils Ericson terminalen där Göteborgs stad, Röda korset och Islamic relief tar emot ankomande flyktingar. Även Refugees Welcome är välkomna att delta där.

Västtrafik har inte haft för avsikt att avvisa någon organisation från Nils Ericson terminalen och vi beklagar om det har uppfattats så. Västrafiks målsättning är att mat- och klädutdelning ska ske vid Välkomsten och att öppettiderna där förlängs. Vi arbetar fortsatt tillsammans med berörda myndigheter och organisationer för att hitta trygga och hållbara lösningar för flyktingmottagandet i Göteborg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s