Kållandsö och Läckö #bloggswe

wpid-wp-1437766831114.jpegI går hade vi tänkt att ta en hemmadag och bara njuta av det vi skapat ute i trädgården. Vi känner oss så stolta över vad vi åstadkommit. Men när vi fick se väderprognosen, så bestämde vi oss att det blir nog en innehelg och då blev det äventyr istället. Så kosan styrdes igår mot Kållandsö och första anhalt blev Spikens fiskehamn. Spiken är enda fiskeläget vid Vänern och ett mycket populärt turistmål. Här kan du äta god och närproducerad mat på Restaurang Sjöboden, njuta av vänerspecialiteter i flera av de idylliska fiskebodarna, ta en fika på caféet, spela minigolf, eller bara strosa runt och njuta av en glass. Spiken har månghundraåriga traditioner som fiskeläge, och för tjugotalet år sedan byggdes hamnen ut till en modern fiskehamn. Spikens fiskehamn är numera en av Europas största insjöfiskehamnar.wpid-wp-1437807647510.jpeg Själva hann vi med att äta en god fisk med potatissallad och en grönsallad därtill. Därefter spatserade vi runt i hamnen och kollade in utbudet i de små butikerna som finns i sjöbodarna, kollade in folk, både på land och vatten och njöt i det suveräna vädret.

Trots sin litenhet så är det ett mycket populärt besöksmål både från när och fjärran. Namnet spiken känns lite udda och så här står det på vastsverige.com:s sida: Tage Petursson, från början uppväxt på Djurö, numera Lidköpingsbo har forskat kring namn och släkter på Kålland och Kållandsö. Han menar att namnet Spiken kan syfta på själva udden. På kartor från 1700-talet står dessutom namnet Spikudden. Det finns en tradition, säger Tage, att en Anders Spik, död 1772, som var krukmakare och anställd av Läckö Slott skulle ha gett namn åt Spiken. Anders bodde på sista torpet mot sjön. På samma plats står numera huset Sjödalen, där Bloms Lanthandel inrymdes 1915-1945.

wpid-wp-1437766784989.jpegDärefter styrde vi färden mot närbelägna Läckö slott. Slottet är beläget på en udde i Ekens Skärgård i Vänern och är ett minne från Sveriges stormaktstid. Det tillhörde under medeltiden skarabiskoparna och lämnades 1615 som grevskap åt släkten De la Gardie, men indrogs 1681 till kronan. Läckö har senare bland annat förlänats till Carl Gustaf Tessin 1752 och 1810 till Carl Johan Adlercreutz och har senare varit utarrenderat, bland annat inom ätten Rudenschöld. Slottet och kungsgården ägs numera av staten genom Statens fastighetsverk och är statligt byggnadsminne sedan den 25 januari 1935. Varje år ordnas det utställningar i slottets lokaler och i är är det Kvinnliga pionjärer
– Svensk form under mellankrigstiden. Väl värd ett besök. I närheten ligger också naturum ”Vänerskärgården – Victoriahuset” Där finns även en sommarutställning. I sommar tar fåglarna över naturums hörsal. Utställningen ”Vänerns fåglar i färg” presenterar tavlor av en erkänt duktig konstnär. Gunnar Brusewitz har fångat en stor mängd av Sveriges fåglar i stämningsfulla målningar. Här har vi valt att visa några av de vanligaste fåglarna i Vänerslanskapet, några av de ovanligaste och även en och annan fågelkärve.wpid-wp-1437805339008.jpeg

Vid Läckö ligger också vikingaskeppet Sigrid Storråda. Skeppet är ett av världens största havsgående vikingaskepp som har fullt passagerartillstånd. Har kan du följa med ut på en vikingaseglats på samma sätt som vikingarna. Turerna inleds med en guidning av skeppet. Väl ute på sjön får alla vara med och prova att ro. Det är en stor upplevelse att känna hur man är med och driver fram det 17 ton tunga skeppet.

4 reaktioner på ”Kållandsö och Läckö #bloggswe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s